Ontsnapte gevangene in tweede aflevering van 'De Luchtpolitie'

13/07/2011 - 12:00

Uit de gevangenis van Dendermonde is een gevangene ontsnapt. Een grote politiemacht op de grond zit hem achterna, maar ze weten enkel dat hij naar een naburig dorpje is gevlucht. De helikoptereenheid wordt ingeschakeld. “Wij hebben het voordeel dat we vanuit de lucht een enorm gezichtsveld hebben”, vertelt luchtwaarnemer Patrick Van Hemelryck. “We zien tachtig procent meer vanuit de lucht dan vanop de grond.”

Wanneer de helikopter boven het dorp cirkelt, krijgen ze de ontsnapte gevangene maar niet in hun gezichtsveld. Mogelijk zit hij verstopt in de struiken. Daarom gaat de piloot wat lager vliegen om het struikgewas te doen bewegen. Met resultaat: de ontsnapte is gespot. Hij geeft zich echter nog niet over. 

De helikopter van de luchtpolitie vliegt niet alleen uit bij dringende oproepen, maar wordt ook inschakeld voor geplande interventies zoals drugscontroles. Vandaag assisteren luchtwaarnemer Lorenzo en piloot Dirk bij een grootschalige drugscontrole aan de Belgisch-Nederlandse grens. Wanneer een auto weigert te stoppen, komt de luchteenheid in actie. 

Ook voor televisieseries wordt de helikopter soms ingeroepen. Tijdens zulke ‘interventies’ is het voor de luchteenheid belangrijk om alles correct te laten verlopen. Zo krijgen de kijkers immers een correct beeld van de eenheid. Vandaag helpen ze mee aan de vtm-serie ‘Zone Stad’. Werner De Smedt vliegt zelfs mee met de helikopter. 

Er komt ook een melding binnen van een mogelijke zelfmoord: er zou een vrouw in een dakgoot liggen. De helikopter wordt meteen ingeschakeld. Wanneer de helikopter boven het huis cirkelt, blijkt inderdaad dat de vrouw roerloos in de dakgoot ligt.

'De Luchtpolitie', donderdag om 21.50

Ontdek meer over De Luchtpolitie

Nieuwe fragmenten

De luchtpolitie programma info

In ‘De Luchtpolitie’ volgen we acht weken lang de afdeling luchtsteun van de federale politie. Deze helikoptereenheid heeft haar uitvalsbasis op de militaire luchthaven in Melsbroek en staat bij elke federale en lokale agent beter bekend onder de roepnaam RAGO. Herman Perdu is het diensthoofd van de afdeling luchtsteun. “Onze taak is om te observeren vanuit de lucht, omdat we daar meer en beter kunnen zien wat er zich beneden afspeelt. Wij zijn de ogen van de grondeenheid”, aldus Herman. Wanneer er een oproep binnenkomt voor RAGO, dan rukken onmiddellijk een piloot en een luchtwaarnemer uit. “Als luchtwaarnemer hebben wij een sleutelfunctie omdat wij de camera bedienen die aan de heli hangt”, vertelt luchtwaarnemer Dimitri Buelens.