De Kroongetuigen: de schrik van de Kempen

18/02/2016 - 05:00

In 'De Kroongetuigen' reconstrueert journalist Jeroen Wils donderdag de zaak-Peerke Verhaert. De seriemoordenaar pleegde minstens vier moorden en talloze gewelddadige roofovervallen en stond bekend als 'de schrik van de Kempen'. Maar in 1995 werd hij zelf uit het Albertkanaal gevist, met schotwonden en een koord rond zijn middel.

Op 20 november 1967 vermoordde Verhaert de Nederlandse handelsreiziger Cornelis Bosman. Twee maanden later, op 1 februari 1968, slachtte hij in Turnhout boer Jan Mijnendonckx, zijn vrouw Julia Loots en haar broer Henricus af. Om zijn sporen uit te wissen stak Peerke de boerderij in brand. De buit: amper 200 Belgische frank.

Vervroegd vrij

Verhaert werd in 1969 door het hof van assisen tot levenslang veroordeeld, maar hij kwam in 1988 vervroegd vrij. Hij mocht bij zijn broer Jan en zijn vrouw Gerarda Vanlommel gaan wonen in een chalet achter in hun tuin. Maar in maart 1995 verdween Peerke spoorloos. Tot hij zelf vermoord werd teruggevonden in het Albertkanaal.

'De Kroongetuigen', donderdag 18 februari om 21.40 uur bij VTM.

Ontdek meer over De Kroongetuigen

Nieuwe fragmenten

De kroongetuigen programma info

Na twee eerdere beklijvende seizoenen, zendt VTM vanaf donderdag 7 januari 2016 de derde reeks van De Kroongetuigen uit, die zal starten met De Zaak Pandy. In De Kroongetuigen wordt het verhaal achter waargebeurde en spraakmakende misdaden verteld aan de hand van de getuigenissen van politie, gerecht en nabestaanden. De Kroongetuigen kijkt in het hoofd van de dader en maakt een realistische reconstructie van de feiten, van het onderzoek, én van de verhoren van de daders. Criminoloog en journalist Jeroen Wils is de drijvende kracht achter De Kroongetuigen.

Extra