De Kroongetuigen: de killer van Brugge

11/02/2016 - 05:10

In ‘De Kroongetuigen’ reconstrueert journalist Jeroen Wils de zaak rond de ‘killer’ van Brugge. Een man die op korte tijd twee koelbloedige roofmoorden pleegde en zo een schokgolf in de West-Vlaamse stad veroorzaakte.

Op 19 juni 1999 's morgens stapt Marc Gevaert (32) - enkele weken voordien uit de gevangenis ontslagen voor een reeks inbraken - aan het station van Brugge in de taxi van Roger Vanhaelemeersch (62). Eenmaal op de bestemming aangekomen, bedreigt Gevaert de taxichauffeur met een pistool. Roger Vanhaelemeersch geeft gewillig zijn geld af, een kleine vijfhonderd euro, en wordt daarna gedwongen in de koffer van zijn Mercedes te kruipen. Enkele minuten later wordt de man koelbloedig vermoord.

Tweede moord
Elf dagen later wordt een tweede man vermoord. Opnieuw ging het om een roofmoord. Het ballistisch onderzoek toont aan dat het om dezelfde moordenaar gaat. Aan de hand van dat onderzoek en op basis van gesprekken met getuigen en nabestaanden, reconstrueert Jeroen Wils minutieus de feiten.

Na intensief onderzoek wordt Marc Gevaert opgepakt. Geconfronteerd met het bewijsmateriaal bekent hij snel de twee moorden. “Hij vertelde het verhaal op machinale wijze. Je kon bij hem geen enkele emotie zien, er was geen enkel verdriet of empathie. Het was een koel verhaal. Punt.”, zegt speurder Marc Lammens.

De Kroongetuigen, donderdag om 21.35 uur bij VTM.

Ontdek meer over De Kroongetuigen

Nieuwe fragmenten

De kroongetuigen programma info

Na twee eerdere beklijvende seizoenen, zendt VTM vanaf donderdag 7 januari 2016 de derde reeks van De Kroongetuigen uit, die zal starten met De Zaak Pandy. In De Kroongetuigen wordt het verhaal achter waargebeurde en spraakmakende misdaden verteld aan de hand van de getuigenissen van politie, gerecht en nabestaanden. De Kroongetuigen kijkt in het hoofd van de dader en maakt een realistische reconstructie van de feiten, van het onderzoek, én van de verhoren van de daders. Criminoloog en journalist Jeroen Wils is de drijvende kracht achter De Kroongetuigen.

Extra