'Hof Van Cleve', het restaurant van Peter

22/02/2011 - 11:53

Het Hof Van Cleve is één van de twee Belgische restaurants met drie Michelinsterren. Het is gelegen in het Oostvlaamse dorp Kruishoutem. Het restaurant werd geopend in 1987 in een oude hoeve op één van de heuvels van Kruishoutem.

De naam komt van de familie die het landgoed tot 1968 bewoonde, de familie Van Cleve. In samenspraak met de vorige eigenaar die een naastliggend restaurant met Michelinster uitbaatte was het een restaurant met brasseriekeuken. Vanaf 1992 en de stopzetting van het andere restaurant, werd gekozen voor een fijne keuken. Dat leidde reeds in 1994 naar een eerste Michelinster. In 1998 kreeg het restaurant een tweede ster. De derde ster volgde in 2005.

Het restaurant belandde op de 14de plaats wereldwijd in de Top 50 van het magazine Restaurant in 2007. In 2006, 2008 en 2009 werden respectievelijk de 23ste, 28ste en 26ste positie gehaald. Sinds 2004 kreeg het restaurant ook een score van 19,5 op 20 volgens Gault Millau. In de Benelux moet Hof Van Cleve in de Gault Millau van 2010 alleen het Nederlandse restaurant Oud Sluis voorlaten, welk 20/20 punten behaalde.

Ontdek meer over De Keuken van de Meester

Keuken van de meester programma info

Het Hof van Cleve is sinds jaar en dag het beste restaurant van ons land en behoort zelfs tot de wereldtop. Aan het roer staat Peter Goossens, bezieler van een inventieve, geraffineerde en hedendaagse topkeuken. Peter is een gedreven chef die zijn team motiveert, inspireert en telkens opnieuw naar een hoger niveau tilt. In de keuken van het Hof van Cleve mogen meedraaien, is dan ook de wens van elke kok. Voor één iemand wordt die droom werkelijkheid. Want in ‘De Keuken van de Meester’ gaat Peter op zoek naar een kok om zijn team te versterken. De gelukkige mag aan de slag in de driesterrenkeuken van het Hof van Cleve. Hier draait hij mee in de zorgvuldig geselecteerde keukenbrigade van Peter Goossens. Zo leert hij de knepen van de gastronomische topkeuken. 

Creativiteit, verfijning en kwaliteit zijn kenmerken die Peter Goossens hoog in het vaandel draagt. Tel daarbij een stevige portie teamspirit, discipline en vakmanschap en de winnaar kan een fantastische ervaring op zijn curriculum vitae schrijven. Daarbovenop krijgt de gelukkige chef van vtm een financieel steuntje van 25.000 euro. Voor vele gegadigden begon het avontuur al enkele maanden geleden. Peter Goossens lanceerde een oproep en meer dan tweehonderd koks meldden zich aan. Veertien onder hen werden door hem weerhouden. Deze veertien professionele koks moeten bewijzen dat ze het talent en doorzettingsvermogen hebben om een echte chef te worden. Na dertien weken en evenveel afleveringen zal blijken wie de beste kok is en wie dus aan de slag mag in het Hof van Cleve. Deze zoektocht is voor Peter Goossens een persoonlijke missie. De uiteindelijke winnaar moet immers passen in zijn team. Daarom onderwerpt hij de kandidaten elke week aan een nieuwe uitdaging. Zo test hij hen op hun kooktechnische vaardigheden, maar ook op hun communicatieve skills, hun creativiteit, teamspirit en -natuurlijk- hun smaakpalet.