De koks moeten een jubileummenu klaarmaken

02/05/2011 - 14:26

Van de 14 koks die aan het avontuur begonnen, zijn er nog 7 over: 4 bij de rode brigade en 3 bij de blauwe. Sterrenchef Peter Goossens heeft deze week een bijzondere opdracht: een jubileummenu! De koks moeten het 50 jaar oude menu van jubileumkoppel Jeannine en Amedee in een modern jasje steken. En dat blijkt niet zo makkelijk met gerechten als Neerhofknapen en gateau Jeannine op het menu.

Omdat Peter Goossens wil waken over een gelijke strijd mag één kok van het rode team niet mee koken. Het lot beslist wie er aan de kant zal toekijken. Van op de zijlijn krijgt deze kok nieuwe inzichten in de werking van de éigen rode brigade en in die van de blauwe.

Jeannine en Amedee zullen samen met Peter van de gerechten proeven en enkel de beste schotels zullen op hun jubileumfeest geserveerd worden. Voor de winnaars houdt Peter de beloning in de sfeer van het 50-jarig jubileumfeest. Jeannine en Amedee huwden in het jaar 1961, toevallig ook een top wijnjaar. Chef Goossens heeft dan ook een exclusieve wijn van dat jaar voorzien voor de koks. De thuisblijvers wacht een andere taak. Zij moeten het hele restaurant omtoveren tot een feestzaal voor maar liefst 70 genodigden.

De volgende dag is het voor de beide brigades alle hens aan dek om de huwelijksverjaardag van Jeannine en Amedee onvergetelijk te maken. Ze moeten niet enkel 70 gasten bedienen. Ook de eretafel van 18 personen moet zowel door de rode als de blauwe brigade bediend worden. Dat betekent dat beide teams opnieuw stevig moeten communiceren.

Ontdek meer over De Keuken van de Meester

Keuken van de meester programma info

Het Hof van Cleve is sinds jaar en dag het beste restaurant van ons land en behoort zelfs tot de wereldtop. Aan het roer staat Peter Goossens, bezieler van een inventieve, geraffineerde en hedendaagse topkeuken. Peter is een gedreven chef die zijn team motiveert, inspireert en telkens opnieuw naar een hoger niveau tilt. In de keuken van het Hof van Cleve mogen meedraaien, is dan ook de wens van elke kok. Voor één iemand wordt die droom werkelijkheid. Want in ‘De Keuken van de Meester’ gaat Peter op zoek naar een kok om zijn team te versterken. De gelukkige mag aan de slag in de driesterrenkeuken van het Hof van Cleve. Hier draait hij mee in de zorgvuldig geselecteerde keukenbrigade van Peter Goossens. Zo leert hij de knepen van de gastronomische topkeuken. 

Creativiteit, verfijning en kwaliteit zijn kenmerken die Peter Goossens hoog in het vaandel draagt. Tel daarbij een stevige portie teamspirit, discipline en vakmanschap en de winnaar kan een fantastische ervaring op zijn curriculum vitae schrijven. Daarbovenop krijgt de gelukkige chef van vtm een financieel steuntje van 25.000 euro. Voor vele gegadigden begon het avontuur al enkele maanden geleden. Peter Goossens lanceerde een oproep en meer dan tweehonderd koks meldden zich aan. Veertien onder hen werden door hem weerhouden. Deze veertien professionele koks moeten bewijzen dat ze het talent en doorzettingsvermogen hebben om een echte chef te worden. Na dertien weken en evenveel afleveringen zal blijken wie de beste kok is en wie dus aan de slag mag in het Hof van Cleve. Deze zoektocht is voor Peter Goossens een persoonlijke missie. De uiteindelijke winnaar moet immers passen in zijn team. Daarom onderwerpt hij de kandidaten elke week aan een nieuwe uitdaging. Zo test hij hen op hun kooktechnische vaardigheden, maar ook op hun communicatieve skills, hun creativiteit, teamspirit en -natuurlijk- hun smaakpalet.