14 koks strijden onder toeziend oog van Peter Goossens

Het Hof van Cleve is sinds jaar en dag het beste restaurant van ons land en behoort zelfs tot de wereldtop. Aan het roer staat Peter Goossens, bezieler van een inventieve, geraffineerde en hedendaagse topkeuken. Peter is een gedreven chef die zijn team motiveert, inspireert en telkens opnieuw naar een hoger niveau tilt.

In de keuken van het Hof van Cleve mogen meedraaien, is dan ook de wens van elke kok. Voor één iemand wordt die droom binnenkort werkelijkheid. Want in ‘De Keuken van de Meester’ gaat Peter op zoek naar een kok om zijn team te versterken. De gelukkige mag sowieso gedurende een aantal maanden -en nog langer als het langs beide kanten klikt- aan de slag in de driesterrenkeuken van het Hof van Cleve. Hier draait hij mee in de zorgvuldig geselecteerde keukenbrigade van Peter Goossens. Zo leert hij de knepen van de gastronomische topkeuken. Creativiteit, verfijning en kwaliteit zijn kenmerken die Peter Goossens hoog in het vaandel draagt. Tel daarbij een stevige portie teamspirit, discipline en vakmanschap en de winnaar kan een fantastische ervaring op zijn curriculum vitae schrijven. Daarbovenop krijgt de gelukkige chef van vtm een financieel steuntje van 25.000 euro.

Voor vele gegadigden begon het avontuur al enkele maanden geleden. Peter Goossens lanceerde een oproep en meer dan tweehonderd koks meldden zich aan. Veertien onder hen werden door hem weerhouden. Deze veertien professionele koks moeten bewijzen dat ze het talent en doorzettingsvermogen hebben om een echte chef te worden. Na dertien weken en evenveel afleveringen zal blijken wie de beste kok is en wie dus aan de slag mag in het Hof van Cleve. 

 Deze zoektocht is voor Peter Goossens een persoonlijke missie. De uiteindelijke winnaar moet immers passen in zijn team. Daarom onderwerpt hij de kandidaten elke week aan een nieuwe uitdaging. Zo test hij hen op hun kooktechnische vaardigheden, maar ook op hun communicatieve skills, hun creativiteit, teamspirit en -natuurlijk- hun smaakpalet.

Anders dan in ‘Mijn Restaurant!’ en ‘De Beste Hobbykok van Vlaanderen’ zien we Peter Goossens in ‘De Keuken van de Meester’ niet langer enkel als gepassioneerde kok, maar als de topchef van een hooggastronomische keuken. Zijn eisen liggen deze keer meer dan torenhoog, want het is zijn reputatie, en zijn restaurant, die op het spel staan. Hij zal zijn keuken met een ijzeren hand moeten leiden met slechts één doel: de beste kok vinden. 

2 keukenbrigades, 2 professionele keukens en 1 restaurant

In ‘De Keuken van de Meester’ is de zoektocht naar culinair talent voor Peter Goossens een persoonlijke missie. De uiteindelijke winnaar moet immers passen in zijn team. Daarom wil hij de kandidaten zo vaak mogelijk observeren en testen.

Om die reden liet Peter een heus restaurant, met 2 professionele keukens nabouwen die volledig identiek geëquipeerd zijn. Enkel door de kandidaten in de keuken aan het werk te zien, kan Peter inschatten wat de koks waard zijn. En op het einde van elke service zal één kok de keuken voorgoed moeten verlaten. Tot er nog maar één échte chef over is. De winnaar.

Aangezien Peter hier géén keuken zal serveren die een brigade van 14 man vereist deelt hij de kandidaten op in 2 brigades. Op die manier kan hij hen tijdens de service beter observeren, heeft ieder zijn verantwoordelijkheid én kan niemand zich verstoppen.
Hoe de brigades worden samengesteld mogen de kandidaten -meestal- zelf kiezen. Soms beslist Peter wie in welke brigade op welke post aan de slag moet.

In het restaurant gedeelte is er plaats voor 50 couverts. Geen betalende klanten maar liefhebbers van eten die elke week voltallig aanwezig zullen zijn om de keuken van ‘echte bonnen’ te voorzien. Alleen door zo te werken kan Peter Goossens beide brigades testen op hun culinaire capaciteiten. Enkel zo worden beide brigades blootgesteld aan de druk, het hoge tempo en de zware eisen die gepaard gaan met het draaien van een echte service.