Frédérik Deburghgraeve

Frédérik, of nog, Fredje Deburghgraeve werd geboren 1 juni 1973 te Roeselare. Deburghgraeve begon zijn zwemcarrière al op achtjarige leeftijd. Hij bleek een begenadigd zwemmer te zijn en won voor ons land talrijke medailles. Zo won hij in 1995 goud op het Europees Kampioenschap langebaan zwemmen en in 1998 voor het Wereldkampioenschap op diezelfde discipline. Zowel op Europees als op wereldniveau mag hij ook een bronzen mediale op zijn naam schrijven. Op de Olympische Spelen in Atlanta in 1996 brak hij het wereldrecord op de 100m en kon naar huis keren met Olympisch goud op datzelfde nummer. Deze Olympische medaille is voor Deburghgraeve de belangrijkste uit zijn carrière, want, zo beweert hij: ‘Alleen de Olympische Spelen tellen. In het zwemmen zeg je niet: ik ga me nu eens zes maanden toeleggen op die competitie. Je kijkt waar de Spelen de volgende keer plaatsvinden en onderweg zijn er nog enkele andere evenementen.’ Deburghgraeve was doorheen zijn carrière voor vele herkenbaar door zijn kaalgeschoren hoofd. 
De internationale topsportcarrière van Deburghgraeve kwam tot een einde in 2000, nadat hij er niet in slaagde zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Sydney. Deburghgraeve heeft er nooit een geheim van gemaakt dat Olympisch goud niet rijk maakt en ging daarom na zijn zwemcarrière aan de slag als vertegenwoordiger van zijn vroegere sponsor Ambiorix. Daarna bij het Roeselaarse communicatie- en reclamebedrijf Reflecta Graphics, een bedrijf dat visuele communicatie doet. Dat hij ondertussen verkoper is, neemt niet weg dat Deburghgraeve nog steeds zeer trots is om zijn Olymische prestatie: ‘Het is een prestatie voor het leven. Olympisch kampioen blijf je, ook als je later als verkoper gewoon gaat werken’
In 2005 werd hij genomineerd voor de Vlaamse versie van De Grootste Belg, al eindigde hij slechts op de 270ste plaats. In 2008 kreeg hij een plaatsje in de International Swimming Hall Of Fame. Hij was nog maar de derde Belgische zwemmer die deze prestigieuze erkenning kreeg.