De hobbykoks aan de slag met 'het witte goud'

04/10/2010 - 15:15

In de zesde aflevering van ‘De beste Hobbykok van Vlaanderen’ gaat Peter Goossens op zoek naar hét koninginnestuk van Vlaams-Brabant: het Belgisch grondwitloof. In Perk heeft hij een afspraak met witloofteler Patrick, want de oogst is hier net begonnen. Het ideale moment dus om de hobbykoks alles bij te brengen over dit witte goud.

Chicon gratin

Daarna worden de kandidaten zwaar op de proef gesteld. Ze moeten immers één van Peters lievelingsgerechten bereiden: ‘Chicon gratin’. De inzet is torenhoog: een vrijgeleide naar de volgende week.

Gelukkig hebben alle hobbykoks dit gerecht ooit al bereid. Het vertrouwen is dan ook groot. Toch blijkt al snel dat sommigen al jarenlang dezelfde fout maken: ze koken eerst hun witloof in water en dat is echt ... not done!

In de trainingskeuken blijft onze Belgische trots het hoofdingrediënt waarmee de kandidaten aan de slag moeten. Dit keer bestaat het menu uit twee gangen: een witloofsoepje én een witloofbereiding naar keuze. De lat ligt hoog want de chefs zijn vandaag uitermate gevoelig voor de bordschikking.

Creatieve bordschikking

Met dit laatste in het achterhoofd gaan de hobbykoks tot het uiterste. Herwig maakt er zelfs een persoonlijke missie van om van zijn bordschikking een waar kunstwerk te maken. Ook Kim kiest voor een a-typische presentatie, die erg in de smaak valt bij de chefs. Ook Esther slaagt er voor het eerst in om Peter en Sergio omver te blazen. Maar hoe doen de anderen het? Wie maakt vandaag nog indruk op de chefs … en wie zorgt misschien voor een grote ontgoocheling?

Ontdek meer over De Beste Hobbykok van Vlaanderen

De beste hobbykok programma info

Ijzersterke smaakpapillen, perfecte kooktechnieken, een vlijmscherp oog voor afwerking en presentatie en bovenal een eindeloze passie voor koken: dat zijn de kwaliteiten die De Beste Hobbykok van Vlaanderen in huis moet hebben. In dit derde seizoen nemen topchefs Sergio Herman en Gert De Mangeleer nemen de hobbykoks mee naar de oorsprong van hun culinaire passies. Geen vaste trainingskeuken dit seizoen, maar locaties waarmee de sterrenchefs de hobbykoks willen onderdompelen in hun leefwereld. Er wordt gekookt op locaties doorheen heel Vlaanderen en zelfs in Zeeland, de geboortestreek van Sergio.

In de eerste aflevering worden de 14 Beste Hobbykoks geselecteerd uit honderden inzendingen. Aansluitend begint de afvalrace. Alleen de zes beste hobbykoks gaan in het tweede deel van de reeks aan de slag in het culinaire atelier van Gert en Sergio. In plaats van te koken voor de chefs, zullen ze in die fase samenwerken mét de chefs. De talenten van de hobbykoks worden verder uitgespit… en de minpunten aangepakt. Maar de druk blijft, elke week opnieuw worden de hobbykoks op de proef gesteld. En de jury is onverbiddelijk, want er kan maar één de beste zijn.