De 13 finalisten wagen zich aan paling en waterzooi

Vanaf vandaag neemt Peter Goossens de 13 uitverkoren hobbykoks mee naar verschillende streken in Vlaanderen. De kandidaten zullen getest worden op hun kennis van streekproducten én op de bereiding van typische streekgerechten.

Hun tocht begint zeer vroeg in de ochtend aan het Donkmeer in Berlare. Hiervoor heeft Peter een goede reden: paling. Onmiskenbaar de bekendste zoetwatervis van deze streek, die best bij zonsopkomst of zonsondergang gevangen wordt. Vandaag zullen de kandidaten uitgedaagd worden om de klassieker van deze streek te bereiden: “paling in ’t groen”. 

Ervaring met paling

De hobbykoks steken onmiddellijk de handen uit de mouwen. Als ze de paling willen bereiden, moeten ze hem eerst stropen. Dat loopt niet bij iedereen van een leien dakje. Toch zijn er enkele hobbykoks die duidelijk van wanten weten en met glans slagen. Zo toont de ervaren Johan zich de perfecte stroper en ook sportvisser Herwig weet van aanpakken. Daarna is het koken geblazen. Aan de oever van het Donkmeer geven de hobbykoks het beste van zichzelf om indruk te maken op Peter Goossens met een perfecte paling in ’t groen.


De trainingskeuken ontdekken

De volgende dag betreden de dertien hobbykoks voor het eerst hun culinaire walhalla, de trainingskeuken. Achter de gevel van een oude textielfabriek in Gent bevindt zich de event locatie Art Cube, die voor de gelegenheid omgetoverd werd tot de trainingskeuken. In deze volledig uitgeruste kookarena zullen de hobbykoks strijden voor behoud van hun plaats.

Gentse Waterzooi

Hun opdracht bestaat er uit het neusje van de zalm van de Gentse keukens te bereiden: Gentse waterzooi met zoetwatervis. Peter en Sergio leggen de lat meteen hoog want de kandidaten moeten hun vis eerst zélf nog fileren. En net dat fileren zorgt voor heel wat kopzorgen.

Wie zal de Gentse waterzooi tot een goed einde brengen? Wie beantwoordt aan de culinaire verwachtingen van onze topchefs? En wie faalt en zal bijgevolg de trainingskeuken onherroepelijk moeten verlaten?

Meer video's van De Beste Hobbykok van Vlaanderen