De hobbykoks trekken naar Lyon

15/11/2010 - 16:37

De vier halve finalisten vertrekken samen met Peter en Sergio naar Lyon, de bakermat van de moderne westerse gastronomie. Dit worden twee enorm belangrijke dagen: één van hen zal in deze aflevering al een ticket naar de finale kunnen winnen.

De eerste dag worden de hobbykoks ondergedompeld in de klassieke Lyonese keuken. Joyce, Kim, Daphne en Johan hebben alvast een sterke maag nodig. De 86-jarige Madame Giraud serveert hen om zes uur ’s ochtends rode wijn én cochonaille, varkensoren en –snuit, in haar oude bouchon A ma Vigne. Dat is een lokale traditie.

Bouchons en oude moedertjes zijn sowieso de wortels van de klassieke Lyonese gastronomie. De volgende halte op hun culinair avontuur ligt voor de hobbykoks dan ook opnieuw bij een dame op leeftijd: Madame Sibilia.
In haar charcuterie Sibilia, in de wereldvermaarde Halles Paul Bocuse, een soort Wonderland voor koks, krijgen de vier halve finalisten een eerste test voorgeschoteld: een frisse salade maken op basis van afgekookte varkenssnuit.
 
Quenelles met sauce Nantua, een snoeksoufflé met rivierkreeftjessaus, vormt zonder twijfel de signature dish van de gastronomie in het land van Rhône en Saône. Joyce, Kim, Daphne en Johan moeten bij Joseph Viola, chef van de beste Lyonese bouchon Daniël et Denise, hun eigen quenelle bereiden.

Deze opdracht is niét zonder inzet: wie voor de plaatselijke roi des quenelles de beste klassieke versie maakt, krijgt op dag twee een privéles in La Mère Brazier, één van de vijf beroemdste restaurants op aarde.
Die beloning kan een flink voordeel opleveren. Op de laatste dag van hun verblijf moeten de hobbykoks immers een eigen versie van een gastronomisch Lyonees tweegangenmenu bereiden, mét quenelles én met een hoofdgerecht op basis van een andere topper uit de Franse (en lokale) gastronomie, de Bressekip.

Wie wint na de opdracht op dag één de privéles van chef Matthieu Viannay? Werpt dat zijn vruchten af bij de bereiding van het tweegangenmenu? En wie wint uiteindelijk het eerste finaleticket: Joyce, Kim, Daphne of Johan?

Ontdek meer over De Beste Hobbykok van Vlaanderen

De beste hobbykok programma info

Ijzersterke smaakpapillen, perfecte kooktechnieken, een vlijmscherp oog voor afwerking en presentatie en bovenal een eindeloze passie voor koken: dat zijn de kwaliteiten die De Beste Hobbykok van Vlaanderen in huis moet hebben. In dit derde seizoen nemen topchefs Sergio Herman en Gert De Mangeleer nemen de hobbykoks mee naar de oorsprong van hun culinaire passies. Geen vaste trainingskeuken dit seizoen, maar locaties waarmee de sterrenchefs de hobbykoks willen onderdompelen in hun leefwereld. Er wordt gekookt op locaties doorheen heel Vlaanderen en zelfs in Zeeland, de geboortestreek van Sergio.

In de eerste aflevering worden de 14 Beste Hobbykoks geselecteerd uit honderden inzendingen. Aansluitend begint de afvalrace. Alleen de zes beste hobbykoks gaan in het tweede deel van de reeks aan de slag in het culinaire atelier van Gert en Sergio. In plaats van te koken voor de chefs, zullen ze in die fase samenwerken mét de chefs. De talenten van de hobbykoks worden verder uitgespit… en de minpunten aangepakt. Maar de druk blijft, elke week opnieuw worden de hobbykoks op de proef gesteld. En de jury is onverbiddelijk, want er kan maar één de beste zijn.