Vaste ochtendrituelen in de Koninklijke Zeevaartschool

29/03/2011 - 16:26

De eerste ochtend op de Koninklijke Zeevaartschool breekt aan. De jongeren lijken nu pas te beseffen waar ze zijn terecht gekomen. Na een zéér korte nacht worden ze om 6.30 uur gewekt voor het vaste ochtendritueel op het ritme van het fluitje van de matrone en en de opzichter: wassen met koud water, tanden poetsen met gereinigd zeezout, het uitvoeren van de ochtendkarweien en het groeten van de Sint-Andreas vlag.

De directeur is uiteraard niet te spreken over de escapade van de voorbije nacht. Hij spreekt dan ook een straf uit voor de oversten omdat zij in hun opdracht gefaald zijn.

De eerste lessen
De eerste lessen vangen onmiddellijk aan na het ontbijt. De pupillen worden gesplitst. De meisjes krijgen les huishoudkunde. Zij brengen immers ongeluk op zee en zijn gedoemd aan wal te blijven. Vandaag leren ze om gestoofde niertjes met ui te koken. De jongens worden verwacht in het werkhuis voor een essentiële les over scheepsmotoren. Na het middagmaal leren alle pupillen knopen leggen. Niet iedereen ziet het nut echter in van deze les. 

Problemen met gezag
Pupillen Larissa, Isaie, Glenn en Laura hebben het behoorlijk moeilijk met het strenge gezag. De directeur roept ze dan ook meteen tot de orde. Stefanie heeft dan weer een andere probleem: heimwee. Haar maatje Anastasia probeert haar te troosten, maar roept uiteindelijk toch de hulp in van de matrone.

De volgende nacht trekt rebel Jarno er alleen op uit. Zijn doel: het onteren van de Sint-Andreas vlag, het trotse symbool van de Zeevaartschool…

Ontdek meer over Archief