Ondernemen: Overname

21/01/2013 - 13:55

Je bedrijf overlaten? Denk er op tijd aan! 

Wist je dat je voor je zaak een betere prijs kan krijgen als je op tijd aan de voorbereiding begint?

Een tijdige en goede bedrijfsoverdracht voorkomt dat, zoals we in Crème de la Crème zien, de eigenaar genoodzaakt is de prijs van de koper te aanvaarden om zo snel mogelijk het bedrijf te verkopen. Een tijdige voorbereiding zorgt ervoor dat je beter kan onderhandelen voor de beste prijs. De waarde van het bedrijf kan verhoogd worden door vooraf risico’s te verlagen. De finale prijs is het resultaat van een goede onderhandeling die onderbouwd is door goede cijfers. Immers, veel ondernemers rekenen erop dat de overname van hun zaak hun pensioen aanvult. 

De kansen op een succesvolle verderzetting van het bedrijf worden verhoogd wanneer de overdrager het bedrijf klaar maakt voor verkoop. Deze voorbereiding zal ook weerspiegeld worden in de waarde van het bedrijf. ‘Uitbollen voor het pensioen’ zorgt er voor dat de zaak minder waard is dan wanneer je blijft investeren in de toekomst.

Wist je dat je opvolger baat heeft bij een goede voorbereiding?

De kinderen moeten geen schenkingsrechten betalen als je het familiebedrijf schenkt, terwijl zij wel successierechten moeten betalen als het bedrijf in de erfenis komt. Veel ondernemers zijn genoodzaakt om hun bedrijf te verkopen omdat ze niet tijdig beginnen met de voorbereiding van de overdracht aan de volgende generatie.

Wist je dat je terecht kan bij Agentschap Ondernemen voor een gratis test of informatiepakket?

Op de website van Agentschap Ondernemen kan je met een gratis zelftest nagaan in welke mate jouw bedrijf klaar is voor opvolging of overname. Het gratis infopakket kan je aanvragen via 0800 20 555. Dit bevat onder meer info over subsidies e.a. Wist je dat je voor het inschakelen van een gespecialiseerd adviseur, tot 25.000 euro subsidies kan krijgen bij Agentschap Ondernemen.

Ontdek meer over Crème de la Crème

Nieuwe fragmenten

Crème de la crème programma info

Centraal in Crème de la Crème staan drie jeugdvriendinnen op een kantelmoment in hun leven. De dertigers voelen dat het zonder meer tijd is voor verandering. Maar kunnen ze zomaar hun leven omgooien en het verleden loslaten? Passie en smaak, sensualiteit en ambitie, hoogmoed en tegenslag: dat zijn de ingrediënten van deze romige serie die de kijker tien weken lang zal meeslepen en laten vluchten in het verhaal. De vrouwelijke hoofdrollen in Crème de la Crème worden vertolkt door Tine Laureyns, Joke De Bruyn en Elisabeth Bungeneers. Zij worden geflankeerd door Tom Van Landuyt, Dirk Van Dijck, Rik Verheye, Stefan Perceval, Mathias Sercu, Karel Deruwe, Camilia Blereau, Warre Borgmans, Chris Thys, Gène Bervoets en Ella-June Henrard.

Personages

Extra