Creatief in de kringloopwinkel

Boordevol inspiratie maar ook met tonnen energie worden de 12 designers in de Vilvoordse kringloopwinkel Télévil door Evi Hanssen opgewacht voor hun allereerste opdracht.

Aan de slag met recyclagemateriaal

Ze krijgen al snel te horen dat ze tussen de zakken onverkoopbare en onbruikbare kleding naarstig op zoek moeten gaan naar stukken kleding, stoffen en accessoires waarmee zij elk een silhouet moeten ontwerpen.

Hiermee moeten ze de jury - ontwerper Christophe Coppens, Chief Buying Officer van JBC Ann Claes, mode-journaliste Veerle Windels en gastjurylid Walter Van Beirendonck – overtuigen. De designers moeten hen met deze creatie duidelijk maken wat hun visie op mode is.

Alles met de hand naaien

In het geïmproviseerde atelier van de kringloopwinkel probeert coach Erik Verdonck hen bij te staan met de nodige tips, maar eveneens met enkele kristische opmerkingen waarmee hij hoopt hun creativiteit nog wat aan te zwengelen. De designers ontdekken dat er geen naaimachines voorhanden zijn en dat hun ontwerp dus met de hand genaaid zal moeten worden. Sommigen geven grif toe dat ze nog nooit zonder een naaimachine gewerkt hebben. Anderen schrikt het handwerk totaal niet af, zelfs al moeten ze er hun nachtrust voor laten.

De klok tikt genadeloos verder. De volgende dag moet elk model de creatie van zijn of haar designer dragen en voor de jury defileren. De jury mag aan één ontwerper immuniteit schenken voor de volgende opdracht, maar moet tevens één ontwerper al meteen huiswaarts sturen. Voor de designers breken spannende momenten aan want dit is de eerste keer dat een professionele jury hun ontwerpen grondig onder de loep zal nemen en zich zal uitspreken over het potentieel ervan…