Goed nieuws: tweede seizoen van Cordon op komst

03/06/2015 - 12:42

De kogel is door de kerk: er komt een tweede seizoen van de fictiereeks Cordon. Het Mediafonds heeft gedeeltelijke steun toegekend voor de productie van een tweede reeks. VTM en Eyeworks Film & Drama gaan nu samen extra middelen investeren om de productie toch mogelijk te maken. Hierdoor kunnen de opnames voor een vervolg op de succesvolle eerste reeks deze zomer nog starten.

Ricus Jansegers, programmadirecteur VTM: “VTM en Eyeworks geloven in deze reeks en in het internationale potentieel ervan. Daarom hebben we besloten om extra financiering te voorzien en het risico op ons te nemen. De steun van  het Mediafonds is evenwel ook van cruciaal belang in de financiering om de reeks mogelijk te maken.”

De dramareeks Cordon gaat over het uitbreken van een besmettelijk, dodelijk virus in Antwerpen en hoe mensen op dit dreigende gevaar reageren. Cordon scoorde in het voorjaar van 2014 gemiddeld 855.000 VTM-kijkers (live+6 en marktaandeel van 42,8% op VVA 18-54). Naast het succes in Vlaanderen kan Cordon ook rekenen op internationale belangstelling. Zo komt er een Amerikaanse remake waarvoor in de VS een piloot wordt gemaakt in opdracht van het grote network CW.

Eerder werd de originele Vlaamse versie van Cordon al aangekocht en uitgezonden door BBC 4. En inmiddels is Cordon ook aangekocht door Australië, Nederland en Denemarken.

Het verhaal gaat verder

De tweede reeks start precies waar de eerste geëindigd is. In 10 nieuwe spannende afleveringen is te zien hoe het leven in het Cordon verder onmogelijk wordt terwijl de overlevenden zich vastklampen aan ieder sprankeltje hoop. Intussen wordt ook duidelijk welke krachten achter de schermen hebben geleid tot deze ramp en hoe de schuldigen zich aan hun verantwoordelijkheden onttrekken. De opnames gaan eind juli van start.

Eshref Reybrouck neemt de regie van Cordon voor zijn rekening, het scenario is van de hand van Carl Joos. Enkele figuren uit de originele cast die terugkeren zijn: Wouter Hendrickx (inspecteur Jokke), Mieke De Groote (regeringsambtenaar Sabine Lommers), Tom Dewispelaere (commissaris Lex Faes) en Liesa Van der Aa (Jana). De reeks wordt geproduceerd door Gunter Schmid en Peter Bouckaert voor Eyeworks Film & TV Drama.

Ontdek meer over Cordon

Nieuwe fragmenten

Cordon 2

Cordon 2 start onmiddellijk waar seizoen 1 eindigde. Jana is herenigd met haar vriend, politieman Lex die nu ook in het cordon zit. Samen moeten ze zich ontfermen over Quinten, wiens moeder in het cordon stierf. Agent Jokke is besmet met het dodelijk virus, net als Dr. Cannaerts, die halsoverkop met virusremmers op de proppen komt. En buiten het cordon probeert topambtenaar Sabine Lommers Operatie Doofpot te starten rond de echte origine van het virus.

Zowel in het cordon als daarbuiten duiken nieuwe personages en locaties op, zoals de gevangenis. Gevangenen hebben na de virusuitbraak de keet overgenomen en alle deuren geopend,  ook die van de psychiatrische vleugel. Alles kan, alles mag. De veroordeelde moordenaar (of toch niet?) Robert probeert de gedetineerden min of meer onder controle te houden. Dat lukt hem echter niet bij Chris en Gabriëla: twee doorgedraaide gevangenen die een handeltje starten binnen het cordon. Terwijl de straten nog onveiliger worden, beseffen veel bewoners dat de quarantaine nog lang kan duren. Sommigen zoeken te midden van de chaos hun toevlucht tot de kerk, geleid door predikant Herman. Inspecteur Jokke en nieuwkomer Idriss, een militair, zijn vastberaden: zij willen de wapens van de straat.

En dan komt het verlossende maar tevens gevaarlijke nieuws dat er voor sommigen een licht aan het einde van de tunnel kan zijn. Een transitzone, een tussenstation tussen het cordon en de buitenwereld. Maar wie mag erin en wie niet? Verloopt alles wel eerlijk? En zal het leven, waar dan ook, ooit nog normaal worden? 

PERSONAGES

Extra