Cordon krijgt een remake in Amerika

Cordon, de fictiereeks die in het voorjaar van 2014  Vlaanderen in de ban hield, gooit internationaal hoge ogen en steekt zelfs de oceaan over.

In de VS zal een piloot gemaakt worden van Cordon, in opdracht van het grote network CW. Voor een Vlaamse fictiereeks is dit zonder meer uniek. Julie Plec wordt er de showrunner. Zij heeft al The Vampire Diaries en The Originals op haar palmares staan. David Nutter wordt de regisseur. Hij behoort tot de absolute top van Amerikaanse tv-regisseurs, met piloten en afleveringen van o.m. Game of Thrones, Flash, Shameless, Homeland, Arrow, The Sopranos, Entourage en The West Wing. Beiden zijn verbonden aan Warner Bros TV Group. Het Amerikaanse Cordon zal zich afspelen in Atlanta.

De Amerikaanse remake van de piloot is een belangrijke erkenning. Eerder werd de originele Vlaamse versie van Cordon al aangekocht en uitgezonden door BBC 4. En inmiddels is Cordon ook aangekocht door Australië.

Ricus Jansegers, programmadirecteur VTM: Dit is fantastisch nieuws. Het eerste seizoen van Cordon was een Vlaams succes. Nu kunnen we er hopelijk ook een internationaal succes van maken. We hebben dat, naast het prachtige werk van productiehuis, cast en crew, ook te danken aan het Mediafonds dat geld investeerde in het eerste seizoen. Zonder het Mediafonds was er van Cordon geen sprake geweest. Het is een goede zaak dat het Mediafonds nu ook tweede seizoenen van reeksen kan ondersteunen, juist om die internationale doorbraak mogelijk te maken. Het buitenland hapt pas toe als er meer dan tien afleveringen beschikbaar zijn. We hebben bij het Mediafonds een dossier ingediend voor het tweede seizoen van Cordon en hopen daar binnenkort nieuws over te krijgen.”

Peter Bouckaert, producent Eyeworks Film & TV Drama : “Julie Plec, één van de zeer gegeerde Amerikaanse showrunners met eigen reeksen, was onmiddellijk enthousiast over Cordon. De grootste moeilijkheid was om de Amerikaanse omroep te overtuigen dat de reeks potentieel heeft voor meerdere seizoenen. Het feit dat Cordon een open einde had en VTM een tweede -en ook finale reeks- bestelde die uiteindelijk het volledige verhaal zal rondmaken in 10 nieuwe afleveringen, was van doorslaggevend belang. Het Mediafonds wijzigde trouwens ruim een jaar geleden haar reglementen nét om een dergelijke vervolgreeks mogelijk te maken in geval van internationaal potentieel. Cordon toont aan dat het Mediafonds de noodzakelijke schakel vormt om, na onze Vlaamse films, nu ook internationaal door te breken met onze Vlaamse tv-fictie.”

Cordon draait rond het uitbreken van een besmettelijk, dodelijk virus in Antwerpen en hoe de gemeenschap op een dreigend, ongrijpbaar gevaar reageert. Tim Mielants nam de regie van Cordon voor zijn rekening, het scenario is van de hand van Carl Joos. De originele cast telt heel wat grote namen zoals Veerle Baetens, Wouter Hendrickx, Geert Van Rampelberg, Mieke De Groote, Tom Dewispelaere en Liesa Van der Aa. De reeks werd geproduceerd door Gunter Schmid en Peter Bouckaert voor Eyeworks Film & TV Drama.