Cordon krijgt een remake in Amerika

03/02/2015 - 15:11

Cordon, de fictiereeks die in het voorjaar van 2014  Vlaanderen in de ban hield, gooit internationaal hoge ogen en steekt zelfs de oceaan over.

In de VS zal een piloot gemaakt worden van Cordon, in opdracht van het grote network CW. Voor een Vlaamse fictiereeks is dit zonder meer uniek. Julie Plec wordt er de showrunner. Zij heeft al The Vampire Diaries en The Originals op haar palmares staan. David Nutter wordt de regisseur. Hij behoort tot de absolute top van Amerikaanse tv-regisseurs, met piloten en afleveringen van o.m. Game of Thrones, Flash, Shameless, Homeland, Arrow, The Sopranos, Entourage en The West Wing. Beiden zijn verbonden aan Warner Bros TV Group. Het Amerikaanse Cordon zal zich afspelen in Atlanta.

De Amerikaanse remake van de piloot is een belangrijke erkenning. Eerder werd de originele Vlaamse versie van Cordon al aangekocht en uitgezonden door BBC 4. En inmiddels is Cordon ook aangekocht door Australië.

Ricus Jansegers, programmadirecteur VTM: Dit is fantastisch nieuws. Het eerste seizoen van Cordon was een Vlaams succes. Nu kunnen we er hopelijk ook een internationaal succes van maken. We hebben dat, naast het prachtige werk van productiehuis, cast en crew, ook te danken aan het Mediafonds dat geld investeerde in het eerste seizoen. Zonder het Mediafonds was er van Cordon geen sprake geweest. Het is een goede zaak dat het Mediafonds nu ook tweede seizoenen van reeksen kan ondersteunen, juist om die internationale doorbraak mogelijk te maken. Het buitenland hapt pas toe als er meer dan tien afleveringen beschikbaar zijn. We hebben bij het Mediafonds een dossier ingediend voor het tweede seizoen van Cordon en hopen daar binnenkort nieuws over te krijgen.”

Peter Bouckaert, producent Eyeworks Film & TV Drama : “Julie Plec, één van de zeer gegeerde Amerikaanse showrunners met eigen reeksen, was onmiddellijk enthousiast over Cordon. De grootste moeilijkheid was om de Amerikaanse omroep te overtuigen dat de reeks potentieel heeft voor meerdere seizoenen. Het feit dat Cordon een open einde had en VTM een tweede -en ook finale reeks- bestelde die uiteindelijk het volledige verhaal zal rondmaken in 10 nieuwe afleveringen, was van doorslaggevend belang. Het Mediafonds wijzigde trouwens ruim een jaar geleden haar reglementen nét om een dergelijke vervolgreeks mogelijk te maken in geval van internationaal potentieel. Cordon toont aan dat het Mediafonds de noodzakelijke schakel vormt om, na onze Vlaamse films, nu ook internationaal door te breken met onze Vlaamse tv-fictie.”

Cordon draait rond het uitbreken van een besmettelijk, dodelijk virus in Antwerpen en hoe de gemeenschap op een dreigend, ongrijpbaar gevaar reageert. Tim Mielants nam de regie van Cordon voor zijn rekening, het scenario is van de hand van Carl Joos. De originele cast telt heel wat grote namen zoals Veerle Baetens, Wouter Hendrickx, Geert Van Rampelberg, Mieke De Groote, Tom Dewispelaere en Liesa Van der Aa. De reeks werd geproduceerd door Gunter Schmid en Peter Bouckaert voor Eyeworks Film & TV Drama.

Ontdek meer over Cordon

Nieuwe fragmenten

Cordon 2

Cordon 2 start onmiddellijk waar seizoen 1 eindigde. Jana is herenigd met haar vriend, politieman Lex die nu ook in het cordon zit. Samen moeten ze zich ontfermen over Quinten, wiens moeder in het cordon stierf. Agent Jokke is besmet met het dodelijk virus, net als Dr. Cannaerts, die halsoverkop met virusremmers op de proppen komt. En buiten het cordon probeert topambtenaar Sabine Lommers Operatie Doofpot te starten rond de echte origine van het virus.

Zowel in het cordon als daarbuiten duiken nieuwe personages en locaties op, zoals de gevangenis. Gevangenen hebben na de virusuitbraak de keet overgenomen en alle deuren geopend,  ook die van de psychiatrische vleugel. Alles kan, alles mag. De veroordeelde moordenaar (of toch niet?) Robert probeert de gedetineerden min of meer onder controle te houden. Dat lukt hem echter niet bij Chris en Gabriëla: twee doorgedraaide gevangenen die een handeltje starten binnen het cordon. Terwijl de straten nog onveiliger worden, beseffen veel bewoners dat de quarantaine nog lang kan duren. Sommigen zoeken te midden van de chaos hun toevlucht tot de kerk, geleid door predikant Herman. Inspecteur Jokke en nieuwkomer Idriss, een militair, zijn vastberaden: zij willen de wapens van de straat.

En dan komt het verlossende maar tevens gevaarlijke nieuws dat er voor sommigen een licht aan het einde van de tunnel kan zijn. Een transitzone, een tussenstation tussen het cordon en de buitenwereld. Maar wie mag erin en wie niet? Verloopt alles wel eerlijk? En zal het leven, waar dan ook, ooit nog normaal worden? 

PERSONAGES

Extra