Waar liggen jongeren wakker van? (18/04)

18/04/2012 - 08:48

Waar liggen jongeren wakker van? Wat maakt hen gelukkig en hoe zien zij hun toekomst in deze tijden van crisis? Dat is het uitgangspunt van het JIM YouthLab. Donderdag worden de resultaten van deze grote jongerenenquête gepresenteerd in de Carré in Willebroek. Cijfers Liegen Niet mag al enkele cijfers in primeur prijsgeven. Drie op vijf jongeren zijn bijvoorbeeld bang dat ze later geen eigen huis kunnen kopen. Drie jongeren komen bij Francesca Vanthielen de standpunten, bezorgdheden en dromen van hun generatie toelichten. De jeugd van tegenwoordig gaat de discussie aan met de jeugd van vroeger: tv-figuur Marcel Vanthilt (°1957) en ex-politica Leona Detiège (1942).

België telt 12 miljoen gsm’s. Dat zijn er logischerwijs meer dan één per Belg. En we kunnen niet meer zonder. Op vakantie, op het toilet of op het nachtkastje: onze gsm hebben we altijd bij de hand. Maar is dat wel gezond? Over de gevolgen van straling lopen de meningen uit elkaar. Francesca praat met mensen die gsm en wifi afgezworen hebben omdat het hen ziek maakt.

Afgelopen weekend lieten maar liefst drie jonge sporters het leven na hartfalen. Een 25-jarige Italiaanse profvoetballer stuikte in elkaar tijdens een competitiewedstrijd. Ook voor een 14-jarige Nederlandse jongen liep een tien kilometer-loop fataal af. En een 26-jarige Venzolaanse volleybalster, die in 2007 nog verkozen werd tot speelster van het jaar in België, overleed onverwacht. Nog in Nederland kreeg een 14-jarige voetballer een hartstilstand, maar zijn toestand is ondertussen stabiel. Sportarts Chris Goossens pleit voor een verplichte screening van jonge voetballers. Hij is samen met profvoetballer Anthony Van Loo, die in 2009 op het veld een hartstilstand kreeg, in de studio.

16% van de Amerikaanse babymeisjes wordt blond geboren terwijl 64% van de tv-presentatrices blond is. Waarom vallen wij als een blok voor blond? Francesca zoekt het uit en vraagt het aan Lesley-Ann Poppe en bioloog Jean Vanhoof.

Woensdag 18 april om 22.00

Ontdek meer over Archief