Restaurant Kastelein in Merksem verwelkomt Stéphane

5 jaar geleden namen Gert en Koen restaurant Kastelein over en hiermee ging de droom van Koen in vervulling. Maar het avontuur draaide uit op een desillusie voor het koppel.

Verschillende koks

In de loop der jaren passeerden verschillende koks de revue, maar de klanten lieten het afweten en de kassa bleef leeg. Investeren in de zaak was geen optie meer: het interieur is gedateerd, de pannen zijn versleten en zelfs de herstelling van de oven bleef uit. Om het hoofd boven water te houden, besloot het tweetal Gert achter het fornuis te zetten, die echter geen horeca-ervaring heeft of een koksopleiding genoot. Vol goede wil trachten ze te overleven. Maar als er niet dringend een oplossing komt, sterft het restaurant een stille dood.

Harde analyse

Als topchef Stéphane Buyens het restaurant bezoekt en de gerechten proeft, komt zijn analyse hard aan. Voor deze keuken bestaat gewoonweg geen publiek en ook het interieur straalt geen stijl uit. Maar de sterrenchef weet raad: hij wil het restaurant nieuw leven inblazen en creëert een uniek concept. Restaurant Kastelein zal zich onderscheiden door ‘bistronomie’: een combinatie van verfijnde, elegante en hedendaagse bistrogerechten met het juiste glas wijn. De klassieke menukaart wordt overboord gegooid en het interieur ondergaat een metamorfose. In de keuken schaaft de chef Gerts ondermaatse productkennis en organisatie bij.
 
De lat ligt hoog

De wil en ambitie om te slagen is erg groot bij het koppel, maar de lat ligt hoog. Gert moet dan ook het onderste uit de kan halen om te voldoen aan de eisen van de sterrenchef, maar hij geeft niet op en bloeit open in zijn keuken. Maar net op het moment dat het tweetal zichzelf moet bewijzen tijdens een testservice, loopt de communicatie tussen zaal en keuken mis. Stéphane grijpt in en stoomt het team klaar voor de heropening, die een onverwacht staartje krijgt…