Brief aan Boudewijn, 30 jaar later

Een boek dat nog altijd redelijk goed in mijn hoofd zit, is Brief aan Boudewijn (1980), het bekendste boek van Turnhoutenaar Walter van den Broeck.
- Geheel terzijde maar het is sterker dan mezelf, ik moet altijd denken aan Het rad van fortuin, het televisiespel waarin een kandidaat de oplossing kende van Walter van den Br..ck,  "Walter van den Braack!"-

Brief aan Boudewijn
is het relaas van een fictieve wandeling van Walter Van den Broeck met koning Boudewijn in 1950 door Olen, het geboortedorp van Van den Broeck. In 1980 bestond België 150 jaar, vandaar.

Het boek is in Vlaanderen en Nederland de hemel in geschreven. Zijn werk is vergeleken met dat van Louis Paul Boon en Hugo Claus. Mij doet Brief aan Boudewijn altijd denken aan Vergeten straat van LP Boon, niet dat ik dat goed kan uitleggen, maar het zullen de sfeer zijn en de sociale inhoud. Om 30 jaar Brief te vieren geeft Meulenhoff/Manteau een bescheiden jubileumeditie uit (15 €). Met een naschrift waarin de immer geestige Van den Broeck de Coburgers vraagt om co-burgers te worden.
Misschien moet Van den Broeck kroonprins Filip ook maar eens rondleiden in een of andere hete Brusselse wijk.

Hopelijk vindt deze steengoede, triestig-vrolijke klassieker uit de Nederlandse literatuur heel veel nieuwe lezers.
 
16 maart 2010