Bomen snoeien en blokhut

01/04/2010 - 13:56

Bomen kunnen we snoeien vanuit esthetisch oogpunt, omwille van de veiligheid of om een doorgang te creëren. Een klein boompje kan je natuurlijk zelf snoeien, maar een volwassen boom laat je toch best over aan professionele handen.

De beste periode om te snoeien, is in de zomer, want bij het snoeien veroorzaak je wonden die vanzelf weer moeten dichten. Dat kan enkel als de sapstroom zeer actief is en dat is in de zomer. Het kandebaleren of knotten van wilgen doe je dan weer best in de winter.
Vermijd het snoeien wanneer de boom veel energie nodig heeft. Bijvoorbeeld het moment dat hij bladeren krijgt of deze gaat afstoten.
Snoei een hoogstamboom maximaal 1 keer om de 3 jaar. Zo heeft de boom tijd om zich volledig te herstellen.

Er zijn verschillende soorten snoei. De dunningssnoei wordt toegepast bij oudere bomen om meer licht in de kroon te brengen zodat de binnenkroon de kans krijgt zich goed te ontwikkelen. Er wordt een klein percentage van het hout, tov een groot percentage van het blad, verwijderd. En er wordt voornamelijk aan de uiteinde van de takken gesnoeid waardoor de wonden klein blijven.
Bij de onderhoudssnoei snoeien we dubbele toppen, dood hout, zieke en beschadigde takken, schuurtakken en te laag hangende takken. Deze snoeisoort is heel belangrijk als we een mooi ogende en gezonde boom willen verkrijgen.
En de vormsnoei dient om de kroon ingrijpend te veranderen.

Voor wie toch zelf een boom wil snoeien, enkele tips:
Neem niet meer dan 20% van het bladvolume weg, anders is het evenwicht tussen wortels en blad verstoord en krijg je ofwel massaal veel nieuwe scheuten ofwel bestaat de kans dat de boom sterft.
Als je een tak wegsnoeit langs de stam, moet je eigenlijk de takkrans laten staan. Dat is de overgang van de tak naar de stam. Anders krijg je zogenaamde “kapstokken” en die kan de boom nooit meer overgroeien. En als je te dicht tegen de stam snoeit, kwets je het weefsel van de stam.

Hoe verwerkt een professionele snoeier zijn takken en snoeihout?
De stammen worden gekliefd voor brandhout en de takken die gaan de verhakselaar in. Het verhakselde hout kan je dan weer gebruiken om tussen je heesters aan te brengen. Dit houdt je bodem vochtig en warm en vermindert het onkruid.
Maar Patrick De Kerf maakte er ook al een (reuze) boomhut mee. Als basis gebruikte hij een verdroogde kerselaar die hij daarvoor verhuisde naar zijn tuin. Verder werd de blokhut opgebouwd uit dode takken van acacia, eik en tamme kastanje.
Ze dient voor observatie van het wild en het vogelbestand. Maar af en toe worden er ook wel eens feestjes in gegeven.

Populus x canadensis (Canadapopulier)

Info:

Timothy Cools                           
Tuinarchitect
Maaldreef 39
9320 Nieuwerkerken
0486/75 67 67
www.tuinarchitectengroep-eco.be

Ontdek meer over Archief