Peter-Jan

Romantische Peter-Jan belooft zijn vriendin naast het werk ook lekker eten en verre reizen.

Leeftijd: 31

Woonplaats: Oedelem (West-Vlaanderen)

Bedrijf / bezigheden: Peter-Jan is derde generatie boer op de Witte Moere, de hoeve die zijn grootvader meer dan een halve eeuw geleden kocht.  Peter-Jan kweekt 400 biggen, maar zijn boerenhart ligt bij zijn koeien: 70 melkkoeien en 30 vleeskoeien. “Die zijn mijn trots en mijn passie. Ik hou ervan om ze te zien opgroeien van kalf tot koe, en ik doe er alles aan om ze mooier en gezonder te kweken. Ik heb zelfs mijn eigen, geheim voedingsmengsel. En al mijn  koeien hebben een naam.”

Een blik op zijn persoon: Peter-Jan is een gepassioneerde boer, zoveel is zeker. Is er dan nog tijd voor iets ander dan werken op de boerderij? “Ik ben geen koeienmaniak. Als ik uit eten ga of een stapje in de wereld zet, wordt er niet over koeien gesproken. Buiten het werk, praat ik niet over het werk. En je kan best wel tijd maken om uitstapjes te doen en te reizen, dat is gewoon een kwestie van organiseren. Als je je werk goed regelt en je tijd goed indeelt zodat je ook weg kan, is dit leven het mooiste dat er is.” En Peter-Jan heeft inderdaad al wat afgereisd: de VS, Israël, Denemarken, onlangs nog Barcelona,… Een moderne, reizende boer dus. Nog bijzondere trekjes? “Ik ben romantisch, ik vind dat belangrijk. En ik kan behoorlijk goed koken, want ik heb 2 jaar hotelschool gevolgd in Spermalie. Dus ’s avonds een beetje koken, glaasje wijn, kaarsje erbij, ik hou daar wel van.”

Zijn droomvrouw: “Ik wil graag het bedrijf verder uitbouwen en daarvoor heb ik 2 plannen uitgewerkt: één voor het geval ik alleen blijf en één voor als ik een vrouw tegenkom die daaraan wil meewerken. Niet noodzakelijk de hele dag op de boerderij, want ze mag zeker een eigen job hebben. Maar ze moet wel mee willen groeien.” En ook het gezinnetje mag groeien. “Ja, ik zou graag kinderen hebben, het mogen er zelfs vier zijn. Ik hou van kinderen en ik kan er goed mee om. Ik ben peter van het zoontje van mijn beste vriend en dat is fantastisch, met dat jongetje spelen en er voor zorgen.” Hoe die toekomstige mama van zijn kindjes er in Peters-Jans dromen uit ziet? “De ideale vrouw voor mij is een sociaal, fier iemand, met gevoel voor humor. Een gedreven, natuurlijk mooi, lief, doorzettertje om het in één zin te beschrijven. Hopelijk zit in de brieven die ene juiste ertussen.”