Charles Darwin

13/04/2010 - 14:22

Charles Darwin, de grootste bioloog aller tijden, is op 12 februari 1809 geboren. Een heel jaar lang was er heel veel aandacht voor. Nu hij 2001 jaar geleden is overleden, ligt er een fraai stapeltje Darwinboeken in de boekhandel. Er zijn koopjes te doen.

 

* Het lijvigste en mooiste boek is Charles Darwin Het ontstaan van soorten (Atlas). Het ontstaan van soorten door natuurlijke selectie ofwel het bewaard blijven van rassen die in het voordeel zijn in de strijd om het bestaan De definitieve editie, is waarschijnlijk hét Darwinboek. David Quammen heeft er een geweldig werk van gemaakt met de hele rimram, uitvoerige teksten, overvloedige illustraties, vlot leesbaar.
 
* In De grote natuuronderzoekers (Becht, 34,90) heeft het Natural History Museum in Londen onder redactie van Robert Huxley de grote namen in het natuurwetenschappelijk onderzoek op een rijtje gezet. Van Aristoteles tot Darwin. En dat zijn dan, voor leken tenminste, meteen ook de belangrijkste namen uit de lange lijst. Dit is een uitzonderlijk mooi geïllustreerd boek en wellicht valt er geen betere samenvatting te vinden van het natuurwetenschappelijk onderzoek door de eeuwen heen.
 
*"Het heeft geen zin om te vragen of Darwins leer al dan niet waar is. De evolutietheorie bevat waarheid, meer niet. Gebeurtenissen in en om 1859 tonen aan dat de verschijning van Darwins boek allereerst een politiek feit is geweest". Dat schrijft Jan Hendrik van den Berg in Koude rillingen over de rug van Charles Darwin (Pelckmans - Klement, 22,50). Het bestaat dus nog altijd: scherpe kanttekeningen bij de stellingen van Darwin. Na 1851 werd Darwin agnost, en dat verklaart natuurlijk veel.
 
* In de immer voortreffelijker bondige boekjes reeks In een notendop (bijna) Alles wat je altijd wilde weten (Bert Bakker) is er nu ook een Darwin. De bioloog Marc Van Roosmaelen schreeft de belangrijkste wetenswaardigheden op.
 
* En dan is er ook nog Charles Darwin Over het ontstaan van soorten Een stripbewerking (Atlas) van journalist Michael Keller en tekenaar Nicolle Rager Fuller. De tekeningen hadden beter mogen zijn maar 't blijft wel leuk en 't blijft leerstof. Spelenderwijs.
 
12 april 2010

Ontdek meer over Archief