Weer van Ann Ceurvels

De zeer goede actrice Ann Ceurvels (Niet voor publicatie, Windkracht 10, Diamant, Wittekerke) heeft een zeer slecht boek geschreven. De thriller Weer (Manteau) lijkt wel een boek voor hardhorigen, alles staat er tien keer in.

Een populaire weervrouw van televisie beleeft zonnige buitenechtelijke avontuurtjes met een populaire weerman van hetzelfde televisiestation. Tot de weerman de weervrouw in de kou laat staan, bij wijze van spreken. De weervrouw wil aan de slag bij de televisie in Nederland, maar dan wel bij een sterrenvoorspelprogramma. Maar de vrouw van de weerman is uit op wraak! Een prettige dag nog verder.
Ik heb echt wel begrepen dat Ceurvels eens flink wil lachen met het schijnheilige televisie- en theaterwereldje, met verkleinwoord zoals dat hoort. Maar uiteindelijk begin ik uitgebreid te geeuwen, zie ik de humor helemaal niet meer en sterker, ik begin te twijfelen: is dit wel humoristisch bedoeld of ben ik in een of ander dommekippenboek beland?
Heel de tijd denk ik bij het lezen dat ik ergens iets gemist heb: waar gaat dit over?
Tot overmaat van ramp staan er tussen de hoofdstukken door stukken tekst van liedjes. Muziek is fijn maar die combinatie werkt op mijn zenuwen. Bij het boek zit een kaartje en daarop staat dat je op www.weer-muziek.be die muziek kan beluisteren terwijl je het boek leest. Maar op die website vind ik alleen een promotiespotje van uitgeverij Manteau voor dit boek.
Mensen toch, wat een vervelend boek, één van de saaiste boeken die ik ooit heb uitgelezen.
Waarschijnlijk maakt dit boek deel uit van een of andere studie die moet bewijzen dat recensenten alles slikken. Ofwel is dit boek een grap en is het contract getekend op een of andere televisiefuif waar iedereen champagne dronk en zwarte kleren aanhad.
Smeekbede aan de theater- en televisiewereld: geef Ann Ceurvels zoveel werk dat ze dingen als dit niet meer hoeft te doen.
Dit is erg, vooral omdat ik Ann Ceurvels zo graag zie acteren.

Patrick Van Gompel
5 oktober 2010