Wandelen in Nederland

Patrick Van Gompel weet dat hij meer moet wandelen maar 't komt er maar niet van. Hij is zich alvast aan het documenteren. De Nederlandgek.

* In een stad rondlopen telt ook. In de ANWB Wandelgids Stadswandelingen (12,95) koos ik uit de 40 wandelingen die in Roermond. Praktische uitleg, geen gezever. De ANWB Wandelgids Architectuur (14,95) met 30 stadswandelingen ligt ook altijd grijpklaar. Heerlijk heldere boeken.
 
* 20x logeren & historische stadswandelingen in Nederland (Lannoo, 15,95) is ongeveer gelijk aan de ANWB Wandelgids stadswandelingen. Er staan 10 steden minder in, je krijgt er meer logeerinformatie bij.
 
* In 52 zondagen wandelen en lunchen door heel Nederland en nét over de grens (Uitgeverij Mo'media, 16,95) bestrijdt Elli Brik de verveling op zondag. Ze reist kriskras door Nederland en ze rijdt ook België binnen. O.m. Brugge. De eerste zin: "Brugge heeft veel oude gebouwen en is voor kunstliefhebbers een bezoek meer dan waard. Natuurlijk kun je er ook heerlijk op z'n Belgisch eten". Scherp gezien. Weinig Vlamingen kennen Brugge van de krottenwijken en hoerententen met naakte kantklossers, de Chinese maffia en Hollandse restaurants. Wat een gejank zeg. Opmerkelijk: ook aandacht voor Hoogstraten (waar veel Nederlanders wonen en/of de horeca-zaken bezoeken ).
Het boek is een mooi gemaakt ideeënboek, jazeker, maar mensen die al enkele jaren kunnen lezen, durf ik toch een echte toeristische gids aan te raden.
 
  * De ringmap De 50 beste wandelingen in Nederland is een selectie uit de beste wandelingen uit de Wat & Hoe Wandelgidsen. Trek in klootschieten? Hup, neem uit de map Route 9 en wandel 13 km in Springendal, Ootmarsum. Verrassende wandelingen zijn het. Zelden zo kloot geschoten.
 
* Natuurwandelen in Nederland. De 30 mooiste routes (Uitgeverij Tirion Natuur) is een mooie bundeling uit het blad Grasduinen. Dit boek met afzonderlijk een map met geplastificieerde routekaarten voor onderwerg, deelt de natuurwandelingen in per seizoen. Dat is een beetje een kunstmatige indeling want elk stuk natuur heeft wel iets in elk seizoen, maar goed, ik geloof de reportageschrijvers van Grasduinen echt wel. Echt een boek om plekken te ontdekken.
 
* 20x logeren & wandelen in natuurgebieden in Nederland (Lannoo, 15,95). De forumule is bekend: overzichtelijke kaarten, goede adressen om te drinken, te eten en te slapen. Nederland stelt meer natuur open dan je denkt.
 
* Het rugringboek 52 x de natuur in, wandelen, fietsen, varen en meer (Uitgeverij Mo'media) is interessant. En meer betekent dan moutainbike-, nordic walking-, paardrij- en vaarroutes. Dit boek in samenwerking met Natuurmonumenten stuurt je naar plekken kriskras door Nederland. Op de bijgeleverde CD-rom staat alle praktische printklare meeneeminformatie.
 
* Nederlandlovers kunnen zich met On Track abonneren op www.ontrack.nl. Dat is de grootste wandel- en fietssite van Nederland met meer dan 1.300 routes. Dat digitaal abonnement kost 14,95 per jaar voor allerlei wandel-, fiets-, kano- en GPS-routes. Er zijn toch enkele wandelroutes Wandelen met On Track in boekvorm van Noord-Brabant, Veluwe, Zuid-Limburg, Utrecht (Capitool Reisgidsen, Standaard Uitgeverij, telkens 8,95).
 
* Nederland heeft 660 bedevaartplaatsen, niet te geloven. met 20x logeren & wandelen op pelgrimsroutes (Lannoo, 15,95) kan je de boeiendste te voet verkennen. En hopelijk zonder schuldgevoel zalig overnachten.
 
* En ook heerlijk om in rond te lopen: Maastricht. Volgens de Marco Polo stadsgids is dat de oudste van Nederland. Ik dacht dat men het er in Nederland over eens was dat het Nijmegen is. Maar goed. Handig boekje, vooral voor mensen die van winkelen houden.
 
* Kan je niet kiezen? 1000 plekken die je Nederland echt gezien moet hebben (Terra/Lannoo, 19,95) kan misschien helpen. Begin al maar met een kopje koffie in Hotel New York in Rotterdam. Leuk boek -heppe hun gezegd- goeie beknopte informatie, juiste keuzes.
 
26 april 2010