Reizen in Italië

Had ik maar Italiaans geleerd!  Was ik maar paus geworden! Dan had ik een eeuwig excuus om daar te wonen of altijd aan Italië te denken.. Godgod Italië, nog zo’n land dat zich nooit helemaal laat zien. Italië. Italia. Boeken genoeg.

*In de 100 % reeks van uitgeverij Mo’media zijn drie delen verschenen: Noord-Italië (Preben Hansen), Toscane & Umbrië Marche (Preben Hansen) en Rome (Sofie Demuynck). Boeken met een beetje van alles: cultuur, achtergrondinformatie, highlights, de leukste adressen, bezienswaardigheden. Fraaie uitgaven maar niet levensnoodzakelijk.

*Assisi, Gubbio, Perugia, Spoleto… Umbrië natuurlijk! Rudy de Meulemeester heeft er zijn liefde gevonden en dus zijn hart verloren en dus zwerft en gidst hij door zijn tweede vaderland. 100 x Umbri de mooste reisbestemmingen Met de beste hotels en restaurants (Lannoo, 17,95) Een niet te missen boek voor reizigers die op zoek zijn naar rustige verblijfadressen en door de auteur persoonlijk uitgevlooide informatie.

*Een heel fijn boek is Umbrië In de voetsporen van Franciscus (Dominicus Thema, 19,95) van Gerard Pieter Freeman. Je moet weten waar je rondloopt en in Umbrië moet je natuurlijk weten wat Assisi is. Om te beginnen. Freeman is hoogleraar franciscaanse spiritualiteit in Tilburg. Hij heeft gelukkig ook oog voor de rest van Franciscanië.

*’t Is echt zonde om in Venetië rond te lopen als een kalf zonder kop. Voor wie een echte Groene Michelin Gids te veel lezen is, is er  Reizen met Insider Tips Venetië Marco Polo (Van Reemst Uitgeverij). Met dit boek weet je genoeg om niet in het water te sukkelen. Twee grappige pagina’s: Venetië in 24 uur!

*Ik heb me ooit geweldig geamuseerd op Sicilië, en niet alleen bij de Romeinse bikini-meiden in mozaïek. Natuurlijk heb ik rondgelopen op de top van de Etna en ben ik overrompeld in de Vallei van de Tempels en natuurlijk heb ik niets gedaan in Taormina. In Het echte Sicilië (Davidsfonds) nemen Marc Van Hulle en Patrick Ysebaert Italiëgangers meteen ernstig. Dank u.
In het Italiaanse restaurant Cucinamarangon in Turnhout zegt Liana tegen mij: “Als je ’t over Nero d’Avola uitspreekt, heb je ’t over Sicilië. Die druif, dat IS Sicilië”. Helaas kan ik over die druif niets vinden in Het echte Sicilië. Ik vrees trouwens dat er over Siciliaanse wijn ook niet zoveel te onthouden is.
Maar goed, ik las de spreuk” Omo de panza, omo de sostanza”. Een man met een buik is een man met invloed. Haha!

Patrick Van Gompel

25 augustus 2010