Reizen in Frankrijk

Je kan je hele leven op reis gaan in Frankrijk. Onuitputtelijk, zoveel verschillen in één land. Ik geraak er niet op uitgekeken. Boeken genoeg.

*Vive la France! Frankrijk, het land, de mensen en de romantiek (Fontaine & Noë, 24,95 €) is het boek van de gemiste kansen. De bedoeling van Heleen Tichler was oprecht: gewoon laten zien wat de Fransen aan het doen zijn en wat ze ooit deden: de automerken, de wijn, de kazen, de politiek enz. Het is een mooi romantisch prenten- en fotoboek maar de teksten zijn banaal. Die hadden journalistiek interessant moeten zijn.
“…toen door doping een dode viel in 1967…” Even de naam van Tom Simpson vermelden is blijkbaar niet de moeite.
“Daar sta je dan voor de toonbank van de slager in je vakantiedorp. En je wilt gewoon een gehaktballetje”. Niet te geloven denk ik dan, Nederlanders leren het nooit af.
Of, nog erger: “Wie gezond wil doen kan nog altijd kiezen voor een blik opgewarmde haricots verts”. De ultieme schaamte, Fransen krijgen hier jeuk van.
Nog: “Andouille is zo smerig dat alleen Fransen het eten”. Wat een respect.
En zo gaat het maar door. Bij illustraties over een ode aan de postbode door Jacques Tati staat een postzegel van Kuifje! Eu?? Een Belgische stripheld. Tintin in ’t Frans.
Het boek bevestigt het vooroordeel van het gebrek aan respect van de Nederlander voor de Fransman.

*De Provence is één van de bekendste regio’s van Frankrijk. Gelukkig is er weer een frisse Groene Gids van Michelin uit: Provence Nimes-Avignon-Apt-Marseille Met hotels en restaurants (Lannoo, 19,95). Ik zeg het nog eens met plezier: Als je maar één gids meeneemt, is het de Groene Gids.
Nog over de Provence: 100 % Provence & Côte d’Azur Je reisgids naar plekken waar anderen niet komen Losse routekaarten – tips van locals – unieke adressen. (Mo’media).  Luchtig boek met veel wit en veel  foto’s. De ondertitel “waar anderen niet komen” is achterhaald commercieel geleuter.

*Wie in Picardië rondsjeest moet even flapperen door 20 x logeren & genieten in Picardië (Lannoo). Dit is heerlijk: zelf kiezen uit haast onbekende adressen.

*Oud mopje: de reis naar Frankrijk ging niet door: Pas-de-Calais. Trotter heeft een nieuwe uitgave van Nord Pas-de-Calais Lille – Frans-Vlaanderen – Avesnois – Opaalkust (Trotter, Lannoo, 19,95).  De opgefriste lay-out en meer tekeningen en kaartjes verhelderen de informatie. Trotter wordt stilaan echt iets meer dan een studentikoos adressenboekje.

*Nog gauw een weekendje Parijs? Een absolute aanrader is Michelin Groene Gids weekend Paris Met hotels & restaurants (Lannoo, amper 9,95). Of, meer voor de uitstalraamlikkers en de parapludrankjenippers 100 % Parijs Bezienswaardigheden + Musea + Restaurants + Winkels + Uitgaan + Hotels + Plattegronden (Mo’media).

*De Nederlandse journalist Jeroen Wielaert heeft werk gemaakt van het hoogst interessante boek Het Frankrijk van de Tour. Een magistrale reisgids voor Frankrijkgangers en wielerliefhebbers (Arbeiderspers/Het sporthuis, 34,95 €).  Wielaert is “Tourconnaisseur” en dat laat hij met alle plezier zien en lezen. Natuurlijk is het verband tussen de Tour en Frankijk de kapstok maar dit boek is ook ongelooflijk boeiend voor wie in Frankrijk van zijn stuur opkijkt en de camping al eens durft te verlaten. Slechts één voorbeeld: Wielaert legt prachtig uit hoe de Tour in de Pyreneeën terecht kwam. Heerlijk, heerlijk. Sportjournalistiek Appellation d'Origine Contrôlée (A.O.C.)

*Ook heerlijk om in Frankrijk zelf te lezen: De Ronde van Gallië Reizen en eten in het voetspoor van Asterix (Nieuw Amsterdam, 17,95) van Jeroen Thijssen. Thijssen badineert en legt uit, hij knipoogt en bewondert, plakt nieuw aan oud. Volgens Thijssen is de stripreeks Asterix samen met Goscinny gestorven in 1973. Toen was Asterix bij de Belgen in de maakt. De Asterixalbums van daarna komen niet aan de orde in Thijssens boek.

*Uitpuffen na een exquise maaltijd? Misschien met culinair journalist Elisabeth Bard. Lunch in Parijs Een liefdesverhaal met recepten (Prometheus, 15 €). Nu nog het recept van het leven, om het met een joekel van een cliché te zeggen.

*En vrolijk en eerlijk is het boek Quartier Heleen Berichten over het nieuwe leven van een Hollandse Parisienne (Artemis & co, 16,95) van Heleen Beaart. Zij werkte 16 jaar bij de Volkskrant maar ze verhuist naar Parijs omdat haar man daar correspondent wordt. Met verve beschrijft ze recht voor de raap hoe ze Parijs verovert en hoe Parijs haar inpalmt.  Zalig boek.

27 september 2010

Patrick Van Gompel