Reisboeken: Europa en de wereld

26/07/2010 - 11:04

Dit zijn boeken voor mensen met tijd, en zin voor avontuur, en een beetje geld. Er valt echt veel te beleven in de wereld. Ja, er zijn nog verrassende bestemmingen.

* De wereld is prachtig. In Onvergetelijke plekken die je gezien moet hebben (Kosmos Uitgevers) kiest reisschrijver en fotograaf Steve Davey 40 plekken die meer dan de moeite zijn. Over die plekken kan je eeuwig van mening verschillen, maar toch. Venetië dus, New York, Angkor Wat in Cambodja, Sint-Petersburg, Havana, Ngorongorokrater in Tanzania, Machu Picchu in Peru, tempels van Karnak in Egypte, Santorini in Griekenland, Drakensberg in Zuid-Afrika, en nog een reeks fraaie plekken. De foto's zijn zéér goed. De teksten zijn summiere inleidingen.
* Een nog ruimere visie op de mooie wereld is Onvergetelijk de allermooiste plekken op aarde die je gezien moet hebben (Kosmos Uitgevers), ook van Davey. Echt veel uitgebreider, waanzinnig mooie foto’s.
 
* En je hebt ook 1000 plekken die je echt gezien moet hebben Duitsland, Zwitserland & Oostenrijk (Terra, 19,95). Ik vind het een rare combinatie om aan 1000 te geraken. 't Is natuurlijk een ferm pak papier om op reis mee rond te hossen want wie loopt er nu in Berlijn rond met de mooiste plekken van Zwitserland en Oostenrijk op zak. De informatie blijft overzichtelijk en goed, de brok papier is een goede reisvoorbereider.
 
* Een reiziger van een jaar of 50 heeft de meeste hoofdsteden van Europa wel eens bezocht. Daarom is het boek Overige bestemmingen 20 verrassende weekendtrips (De Boekenmakers, 18,50) van Renate van der Bas een interessant uitgangspunt. Want het klopt, sommige steden laat je links liggen omdat andere steden voorrang hebben. En toch zijn ze de moeite: Lyon, Zagreb, Reims, Girona, Pau, Cognac en andere. De informatie is summier maar ik l houd niet van het overdreven enthousiaste damesbladentoontje.

Patrick Van Gompel

24 juli 2010

Reageren?
patrick.vangompel@telenet.be

Ontdek meer over Archief