Over godsdiensten

De wereld van de godsdiensten heeft me altijd al uitermate geboeid. Ik kan maar niet begrijpen dat mensen hun leven laten leiden door een of andere god. En daarom wil ik zoveel mogelijk weten over godsdiensten allerhande. Hoe groter de kennis, hoe kleiner de vooroordelen. Boeken genoeg.

* Wat weten we van de islam? Mirjam Shatanawi, historicus en arabist, is conservator Midden-Oosten en Noord-Afrika bij het Tropenmuseum in Amsterdam. In Islam in beeld (Sun, 29,50) brengt ze op een indringende manier duidelijkheid over honderden onderwerpen waarmee we, wegens gebrek aan kennis, zo worstelen. Vooroordelen zijn een slechte raadgever, feitenkennis is handig. Om maar één voorbeeld te noemen van die helderheid: in de Koran staat niéts over het feit of je Mohammed nu mag afbeelden of niet.
Shatanawi reist in het rijk geïllustreerde boek de halve wereld rond en ze beschrijft exemplarisch de islam in Marokko, West-Afrika, Turkije, Iran, India, Indonesië, Suriname. Prachtig.
 
* In De Europese revolutie Hoe de islam ons voorgoed veranderde (Ambo) analyseert Christopher Caldwell de Europese immigratie van de voorbije 50 jaar, het asielbeleid en de problemen die daar mee te maken hebben. Om meteen de teneur duidelijk te maken een citaat van Ayaan Hirsi Ali op de achterflap: "...die met feiten en cijfers de gewillige overgave van de Europeanen aan de islam beschrijft. ...".
 
* In Religie (Unieboek Focus) probeert Philip Wilkinson het onmogelijke te doen: de godsdiensten samen te vatten. Hij pakt het methodisch aan door elke keer veel aandacht te schenken aan het geloof zelf, de ceremonies, de feesten, de goden, en de heilige teksten. Zonder de sekten te vergeten. Het boek is uitbundig geïllustreerd en de verleiding is groot om te beginnen bladeren. Het blijft altijd studeren natuurlijk maar de illustraties zorgen ervoor dat je denkt dat het niet zo is.
 
* In de reeks (bijna) Alles wat je altijd wilde weten in een notendop reeks is er nu ook De Koran. Robbert Woltering en Michiel Leezenberg maken duidelijk hoe je de islam, letterlijk "onderwerping aan God", moet begrijpen. Maar dat is het nu net, er zijn veel interpretaties mogelijk. Niettemin is deze notendop een prettige kennismaking om de grote lijnen gemakkelijker te onthouden.

Patrick Van Gompel

2 augustus 2010