Lekker slapen op vakantie

Zeker op reis moet je lekker slapen. Of het nu gaat om knusse chambres d’hôtes, B&B’s, gîtes, kastelen, charmehotels, stiltehotels of peperdure luxetenten. De mens is vrij, hij eet en besteedt. Mogelijkheden zat. Mooie boeken genoeg.

*Iemand die half de wereld heeft gezien is Pierre Darge van Weekend Knack. De fijnbesnaarde verslaggever, autofreak en reisjournalist is ooit al in wat bedden gedoken.  In Te gast in eigen land bundelt hij 120 charmante hotelletjes en B&B’s in België (Roularta Books, 21,90 €). Het is zijn derde boek. Hij heeft een ultieme selectie gemaakt, je krijg een update van 50 klassiekers en 70 nieuwe adressen. Darge is doodeerlijk in zijn commentaren. Hij geeft een goed overzicht van de inrichting en de gastvrijheid van de eigenaren.  Complimenten voor de fotografen.

*Ervaren reisjournalist Georges Gielen verzamelt in 100 x logeren in een stiltehotel (Lannoo) dromerige slaapmogelijkheden in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Gielen beschrijft de hotels, de omgeving en geeft wat tips uit de regio mee.  Lekker ideeënboek.

*Boek & go (Lannoo, 24,95) verzamelt de mooiste luxehotels in België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Met een speciale Boek en Go-kaart kan je een jaar lang genieten van 80 luxehotels tegen € 30,00 per persoon per nacht. Tsja, die bon maakt het misschien interessant.

*Als ze bij de ANWB iets doen, doen ze ’t goed. En het is een kloek boek: Romantisch overnachten Bed & Breakfast Ruim 1750 adressen van Nederlandse B&B-eigenaren in binnen- en buitenland. (ANWB, Lannoo, 17,50). Dus ook een flink pak adressen uit België, Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Portugal, Zweden, Hongarije, Noorwegen, Groot-Brittannië, Tsjechië, Oostenrijk, Luxemburg.  Elke B&B krijgt naast de nodige informatie en de prijs ook een foto. Mooi zo. Let op die prijzen overigens.

*Leuk hotel (Mo’media, 16,95) verzamelt 200 hotels en B&B’s in Nederland. Met een speciale selectie in Antwerpen.  Sobere beschrijving, goede foto’s, tips om in de omgeving iets te doen, te drinken of te eten. Fraai. Wie het boek koopt, krijgt een unieke code om verder te snollen op www.leukhotel.nl

*Peter Jacobs en Erwin De Decker zijn bekende adressenverzamelaars. De editie 2010 van Logeren bij Belgen in Frankrijk (Lannoo) ligt op u te wachten in de boekhandel. Een fijne collectie van 210 chambres d’hôtes en charmehotels.  De auteurs kennen hun vak, ze weten wat veel mensen willen: bondige, heldere informatie, duidelijke kaartjes, tips om op stap te gaan.

*Dezelfde auteurs hebben ook nog een aanvullende gids gemaakt voor zonnekloppers: Riviera Gids voor de Franse Middellandse Zee (Lannoo). Vooral een boek voor mensen die veel aan het water willen liggen of in het water willen sporten maar die toch ook de waterlijn eens willen verlaten.  Het boek staat vol zeer interessante weetjes.

*En als je dan een kamer gevonden hebt kan je misschien ter ontspanning nog wat nalezen in Hotel Rendez-Vous (Linkeroever Uitgevers, 14,95) van Saskia Reusens. Het is een aangename bundeling van luchtig geschreven sappige kamerverhaaltjes.  Categorie stationromannetje, maar wel plezant om te lezen.

Patrick Van Gompel

30 juni 2010