Kruiden

Hebben jullie dat ook in de keuken? Een rek vol specerijen en nog wat potjes verse kruiden en toch bijna altijd dezelfde gebruiken? Welke kruiden bij welke gerechten? Een paar boeken.
 
* Een wel heel kloek boek is Specerijen van Jane Lawson. De kleurrijke wereld van geuren, smaken en toepassingen Met meer dan 250 recepten (Van Dishoeck). Ik maak het je meteen duidelijk met het recept “in wodka en jenever gerijpte zalm”. Wat hoort daar allemaal bij? Jeneverbessen, zeezout, versgemalen zwarte peper, dille, limoen, tafelsuiker, basterdsuiker, citroen. En voor de saus, haha, dijonmosterd, tafelsuiker of basterdsuiker, zonnebloemolie, wittewijnazijn dille. Tenzij je thuis een halve winkel hebt, zou ik de gerechten toch al minstens een dag of twee vooraf uitzoeken.
 
* Benjamin Collombat, chefkok van De Bijgaarden, geeft in Een snuifje kruiden (Lannoo, 19,95) een overzicht van kruiden, kruidenmengsels en hun toepassing in 60 gerechten. Dat zijn dan fijne gerechten uit de betere keuken met ultieme kruidencombinaties natuurlijk. Millimeterwerk, om het zo maar eens te zeggen. Sommelier Fabien Hacques geeft wijntips bij de gerechten. Goed dat wijntips ook eens aandacht krijgen in een kookboek.
 
* Heel handig is Kruiden kweken & gebruiken (Veltman Uitgevers) van Jessica Houdret. Een compleet en praktisch handboek voor het succesvol kweken van kruiden en Een uitgebreide, botanische kruidengids van A tot Z. Bij de kruiden staat ook hoe je die medicinaal en culinair kan gebruiken.
 
* Winiefried Van Killegem is een bekende kruidenmadam. In Kruidje-roer-me-wel (Davidsfonds) brengt ze een overzichtelijke samenvatting van haar 20 favoriete keukenkruiden. Voor Winiefried zijn de meeste kruiden een goed alternatief voor zout, sterker nog, Winiefrieds kruiden verrichten halve en hele mirakels. De kruidentips voor allerlei gerechten of heuse kruidenrecepten doen al watertanden.
 
* Ik ben verlekkerd op gember en daarover is nog niet te veel verschenen. En, kijk daar, Gember Recepten voor fijnproevers (De Lantaarn, 11,95) van de Duitse arts en culinair specialist Wolfgang Hübner en fotograaf Michael Wissing. Zij vertellen het hele verhaal over de pikante knol uit de Zuidzee en Achter-Indië. Achter-Indië? Achter-Indië kan je dan weer opzoeken in een ander boek.

18 juli 2010
Patrick Van Gompel