Kees Kousemaker (stripwinkel Lambiek) overleden

Tussen de Belgische politieke ontwikkelingen door had ik nauwelijks de tijd om even stil te staan bij de dood van Kees Kousemaker. Ik kende Kees maar al te goed.

Kees Kousemaker opende in 1968 stripantiquariaat Lambiek aan de Kerkstraat in Amsterdam, de eerste stripwinkel van Europa. Hij schreef boeken over strips, waaronder Strip voor Strip (1970) en vooral Wordt Vervolgd (1980). Dat boek maakte hij samen met mijn geestelijke stripvader Jan Smet uit Turnhout, de bedenker van de Stripgidsdagen, tegenwoordig Strip Turnhoiut. Jan schreef de hoofdstukken over de Vlaamse stripauteurs. Het boek staat naast mijn computer te blinken, het eerste echte naslagwerk over de Nederlandstalige strip gaat bij mij nooit van zijn leven de deur uit.

Kees Kousemaker schreef ook nog  De wereld van de Nederlandse strip (2005). Vanaf 1986 hield hij in Lambiek exposities, onder meer van het legendarische Amerikaanse tijdschrift Raw, Guust-tekenaar André Franquin en Chris Ware. Zijn inspanningen werden ook over de grenzen erkend, en in 1995 bekroond met de Will Eisner Retailers Award.
In 2006 werd hij voor zijn verdiensten voor het beeldverhaal geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. De laatste 11 jaar van zijn leven hield Kees Kousemaker zich vooral bezig met de Comiclopedia (www.lambiek.net) , inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke database over strips en stripmakers.

Angoulème

Natuurlijk ben ik ooit in de winkel van Kees in Amsterdam geweest, ter voorbereiding van een Stripdagenfestival in Turnhout. Als ik het goed heb met René Mortier, de harde stille werker achter de beste stripfestivals in Turnhout. En natuurlijk ben ik Kees ooit tegen het lijf gelopen. Hij  kon praten als geen ander. Het was in Angoulème en op een receptie hier en daar had hij al begeesterend over strips verteld, het glas in de hand. Toen de uitgeverijen de lege glazen kwamen ophalen trok iederen naar de kroegen of naar het hotel. En onderweg bleef Kees maar praten, want, wat iedereen dacht was ook de waarheid: wie ging zich opofferen om Kees een bed te bezorgen? Natuurlijk had Kees geen hotel, natuurlijk vertelde hij allerlei verhalen over misgelopen boekingen en vergeten reservaties. Iedereen dacht het, niemand zei iets.
En ja, Kees heeft op onze kamer geslapen. Ik ben er nog altijd blij om. Al vond ik het toen niet zo leuk.

Kees is belangrijk geweest voor de Nederlands(talige) strip. Voor het beeldverhaal in het algemeen. Daar ben ik hem dankbaar voor. Heel erg dankbaar.
De hele stripwereld mag je dankbaar zijn. En diegenen die je hebt opgelicht kunnnen er hopelijk nu even mee glimlachen. Het was, laat ons aannemen, uit liefde voor het beeldverhaal.

Kees het ga je goed. Voor zover ik je ken zweef jij nu niet rond in hogere sferen. Dus dat poëtisch gezwets over het leven na de dood blijft me bespaard.
 
Patrick Van Gompel
2 mei 2010