Karin Fossum, De waarschuwer

De Noorse auteur Karin Fossum is een naam als een doodsklok in de misdaadlectuur. Met haar psychologische, soms literaire thrillers heeft ze in 14 talen al honderdduizenden fans veroverd. Terecht.
Ik had nog nooit iets gelezen van Fossum en daarom pakte ik maar meteen haar laatste boek vast. De waarschuwer is de tiende thriller met speurder Konrad Sejer, een vaderfiguur van hier tot ginderachter. Fossum is haar vader te vroeg verloren, vandaar.
In dit verhaal maakt een jong koppel een angstaanjagende gebeurtenis mee. Op een late zomerdag vinden ze hun baby helemaal onder het bloed in de kinderwagen. Volledig in paniek rijden ze naar het ziekenhuis, het kind mankeert niets, iemand heeft het kind onder het bloed gegooid. En er volgt nog een reeks afschuwelijke “grappen”.
War is er aan de hand? Wie doet nu zoiets en waarom dan nog?
Het verhaal is echt heel vaardig opgebouwd in verschillende lijnen, de afschuwelijke grappen wisselen ritmisch met de speurtocht naar de klootzak die de macabere streken uithaalt. De ontknoping is best spannend.
Het boek leest heel lekker weg. Fossum peutert permanent in de koppen van haar personages en dat is boeiend.
Er staan een tiental zetfouten in het boek en een minkfarm (p. 240) is in het Nederlands gewoon een nertsenboerderij.
Verder moet Fossum eigenlijk gewoon lekker vertellen want als ze literair wil zijn, ontstaan er zinnen als deze (p. 89): “Zij was het laatste cijfer van de code naar het gewelf van zijn binnenste en hij had eindelijk toegang gekregen tot de waarheid over zichzelf”.
Hallo? Kan iemand die zin even hardop herhalen aub?
Samengevat
Moraal van het verhaal: niets is zeker in het leven, een of andere gek of de natuur kan in een vingerknip je leven veranderen.
Ik zou het boek willen samenvatten in dit ene zinnetje: Als we iemand mogen, geloven we wat hij zegt.
Dit boek lezen? Zeker weten. Iets voor thrillerfans? Natuurlijk wel. Een absolute must? Ik denk het niet.

Patrick Van Gompel
22 oktober 2010