Jens Lapidus: Bloedlink - Stockholm trilogie Deel 2

Ik was al in de wolken van Snel geld, het eerste deel van de bijzonder spannende, uitvoerige, hedendaagse thrillerreeks van de Zweed Jens Lapidus. Bloedlink, deel 2, lost alle verwachtingen in.

Nog altijd ruwe, korte, harde zinnetjes. Rotkarakters. Halve zinnen. Onmenselijke mensen in een gangsterwereld met weinig mededogen. De maffia is altijd en overal en is niet altijd Italiaans. Oost-Europa heeft Stockholm in een houdgreep. Kerels uit het vroegere Joegoslavië die geen spier verrekken als ze iemand in de knie schieten. Of door de kop. Lijntje snorkelen. Wat sneeuw in de neus. Vet goed, vet grof.
Jens Lapidus schrijft buitengewoon goed, als je te tenminste van die gehakt stro stijl houdt. Hij beschrijft een meedogenloze  onderwereld in verschillende verhaallijnen over drie boeken met tientallen compleet verknipte figuren. En, dat voel je wel natuurlijk, uiteindelijk moeten die verhaallijnen en die rotzakken samenvallen.
Maar één van de lagen van zijn boeken is een hoogst scherpe beschrijving van de moderne Zweedse samenleving. Ons idee over die zachte sociaal gepamperde Zweden is blijven stilstaan op 28 februari 1986. De dag dat de Zweedse premier Olaf Palme werd doodgeschoten.
“Het was de tijd nog voor de winkelcentra en nog voor het uitschot uit de buitenwijken de stad overnam”.
Lapidus combineert een buitengewone intelligentie met volkswijsheid. Het is een mensenkenner. Hij verwent de liefhebbers van het genre op alle mogelijke vlakken. Deze reeks is een rollercoaster.
Zelden ben ik zo enthousiast over een boek: haal Deel 1 en Deel 2 in huis en wacht samen met mij op Deel 3, op de lente van 2011.
Jens Lapidus is een rapversie van Stieg Larsson.

Beoordeling: ****
Info: Jens Lapidus, Bloedlink Stockholm trilogie Deel 2, Bruna Uitgevers, 448 blz., 19,95 €.

Patrick Van Gompel
2 augustus 2010