Historische fotoboeken

08/02/2010 - 13:19

Natuurlijk is Patrick Van Gompel verzot op beelden. Als televisiemaker en als stripliefhebber maar ook als ex-fotograaf-krantencorrespondent. Zijn mond viel nog maar eens open toen hij in deze fotoboeken zat te bladeren.
 
* De "grootste oorlogsfotograaf ter wereld" Robert Capa haatte de oorlog. André Friedman werd in Boedapest geboren als zoon van joodse ouders. Hij studeerde fotografie in Berlijn en vluchtte daarna in 1933 naar Parijs. Hij leerde fotografe Gerda Taro kennen en samen verzonnen ze "de beroemde Amerikaanse fotograaf Robert Capa". Het staat allemaal in Magnum Magnum (Lannoo), een verzameling van 413 foto's uit de gespierde archieven van het wereldberoemde foto-agentschap Magnum. Dit is het beste van het beste van 60 fotografen van een historisch fotografencollectief. Goede wijn behoeft geen krans.
 
* National Geographic heeft in 120 jaar 11 miljoen afbeeldingen verzameld. Het boek Image Collection (National Geographic, 39,95) geeft een verbijsterend en waanzinnig beeld van onbekende volkeren en culturen, dieren, de wereld. Mooi is vooral hoe je de techniek van de fotografie ziet verbeteren en hoe je mensen geweldige dingen ziet doen en ziet sukkelen. Hallucinant interessant allemaal. Topfotografie.
 
* Een onmenselijk mooi fotoboek, de ultieme wens van een fotograaf, de perfectie op papier. De aarde vanuit de hemel Een portret van onze planeet in vogelperspectief door Yann Arthus-Bertrand Speciale uitgave 10 jaar (Lannoo). De ultieme inventaris van de mooiste landschappen van de wereld. Daar heb ik niets aan toe te voegen.
 
* Er bestaat nog een kleinere maar toch ook kloeke versie. 365 dagen de aarde vanuit de hemel 3. (Lannoo) Tsja, het blijft onovertroffen. Die details in de wereld, twee voetballende jongens op een vlakte in Beiroet, een aardendorp in Niger, een stortplaats voor militaire voertuigen in Libanon, de kasbah van Algiers, ruiters in Kirgizië. Onuitputtelijk.
 
* En nog meer werk van Yann Arthus-Bertrand. 6 miljard mensen over leven, liefde en geluk.(Lannoo). Koppen uit heel de wereld mét hun bikkelharde meningen. Het mag wat beter gaan met de wereld. En het hangt er maar vanaf waar je geboren bent en wat je met je leven aanvangt.
 
 
2 februari 2010

Ontdek meer over Archief