Herman Koch: Het Diner

Herman Koch: Het diner

Het diner van Herman Koch is een veelgelezen boek: er zijn al 350.000 exemplaren van verkocht en het is in 13 talen vertaald.  Uitgeverij Anthos heeft nu een gezellige goedkope editie uitgebracht van 12,50 €. Met van dat lekker mals goedkoop papier dat veel inkt of zwembadruppels kan opnemen.
Nederlandliefhebbers kennen Herman Koch misschien van het maffe Jiskefet op televisie. Hij schreef boeken als Red ons Maria Montanelli; Eten met Emma; Odessa Star; Denken aan Bruce Kennedy. Niet zo bekend in Vlaanderen.
Uitgeverij Anthos bundelde ook zijn beste columns voor het voor mij onbekende Esta. Die bundeling heet De ideale schoonzoon (10 €), en daar gaat het ook over.
Maar hij brak dus helemaal door met Het diner. Een wonderbaarlijke roman uit 2009 die al aan de 27 ste druk is. Koch pakt geld en dat is hem van harte gegund. Voor dit boek kreeg hij de NS Publieksprijs 2009 Boek van het jaar.

Smakelijk
Twee broers en hun vrouwen komen samen in een peperduur restaurant om enkele dingen te bespreken. De oudste broer staat op het punt om binnen enkele weken, na de verkiezingen, minister-president te worden. De jongere broer heeft in het onderwijs gestaan. Hun vrouwen zijn sluw of verstandig, ze doen alles voor hun kinderen. De gerechten komen langs maar stilaan ontaardt het gesprek in verschillende drama’s. Ik kan niet zeggen welke, het zou de leespret bederven. De mooie roman wordt heel voorzichtig een onderhuidse thriller, subtiel en warm, wreed en meedogenloos. Mensen zijn niet zo onschuldig.
Het boek is buitengewoon goed geschreven, het geestige verhaal dat bitsig en pijnlijk wordt, laat je geen enkel ogenblik los.
Tussendoor kan je genieten van de vlijmscherpe kijk van het hoofdpersonage op het sjieke eten en het kakrestaurantgedoe, op de Nederlanders in Frankrijk, op andere bizar gedrag van mensen, op buitenissige relaties. Koch kan situaties en mensen typeren, toestanden kaderen, schrijven met spanning, Koch is heel fijngeestig.
“Het vlees kwam nog wel van dieren die een leuk leven hebben gehad”.
Herman Koch is een schrijver naar mijn hart, al is het maar omdat hij ook vindt dat maïs varkensvoer is. En omdat hij de verwaande Hollanders met huizen in Frankrijk zo prachtig op de pot kan zetten.
Als je nog iets zoekt om mee op vakantie te nemen: aarzel niet, spurt naar de boekhandel.

Beoordeling: ****
Informatie: Herman Koch, Het diner, Uitgeverij Anthos Amsterdam, 300 blz. 12,50 €

Patrick Van Gompel

22 juni 2010

Reageren? Laat komen!
patrick.vangompel@telenet.be