Ontdek VTM GO

  • Met de beste Vlaamse programma's
  • Internationale series die je nergens anders ziet
  • Een aparte kids-wereld waar ze uuuren zoet zijn
  • Om te bingewatchen of live en uitgesteld te kijken
  • Helemaal gratis

VTM GO. Altijd een goeie reden om te kijken

VTM GO. Altijd een goeie reden om te kijken

Bekijk volledige afleveringen op

Groene gidsen en ANWB Goud

Ja, ik kan duimen en vingers aflikken bij het besnuffelen van goede reisgidsen. En ja, ik heb een zwak voor de Groene Gidsen van Michelin/Lannoo. Er liggen weer een aantal versgestreken gidsen in de boekhandel. En ja, ik heb het ook voor  de schitterende reeks ANWB Goud. Het ruikt hier naar vakantie.

*Het uitgangspunt van de formidabel goede Groene Gidsen is simpel en eerlijk: is iets echt de moeite of is het eigenlijk niet zo? Het systeem met het aantal sterren werkt perfect voor de Rode Gidsen om te eten en te slapen. Hetzelfde systeem voor de Groene Gidsen is even goed.
Als het niet in de Groene Gids staat is het eigenlijk niet de moeite. Dat mag ik wel zeggen na 30 jaar reizen.
* Er zijn al ferme knoeperds van Groene Gidsen van Duitsland en nu ook Zwitserland op de markt. Italië zat vroeger in één boek maar is nu lekker handig verspreid in Zuid-Italië en Noord-Italië. Nog meer informatie dus.
Hoofdbrok blijft thuisland Frankrijk met nieuwe edities van Picardië – Nord - Pas-de-Calais; Poitou – Charentes –Vendée; Normandië West; Champagne – Franse Ardennen; Dordogne – Périgord; Franse Alpen.
Enige minpunt: de overzichtskaarten op de binnenflappen zijn wel héél klein afgedrukt. En in elk boek ontbreekt een landkaart van Frankrijk met alle regio’s. Heel spijtig. Geef mij toch een overzicht.
 Maar voor bijna 20 euro per boek bent u nooit gesjareld. (Van de Franse uitdrukking: on n’est jamais Charlier).

*Heel sober is de reeks reisgidsen ANWB Goud. Er zijn nieuwe delen van Spanje noord en midden; Noord- en Midden-Duitsland; Kroatië / Slovenië; Picardië en Zwitserland. De informatie is duidelijk, goed geschreven,  droog en ter zake, de foto’s zijn mooi, de plannetjes helder en elke gids heeft een grote, losse,  superoverzichtelijke overzichtslandkaart.  Kan niet beter.  In het algemeen is de informatie iets beknopter dan in een Groene Gids maar de ANWB Goud is een tikje handiger om mee rond te lopen. En een leeslint verblijdt elke boekenliefhebber.

22 juni 2010

Patrick Van Gompel

Reageren? Graag!
patrick.vangompel@telenet.be