En ook dit nog

En ook dit nog. Net als op het internet kan je ook in de boekenwereld lekker verloren lopen. Dat is heerlijk. Als je niet meer weet wat te lezen, enkele mogelijkheden.
 

* Kauwgom is uitgevonden rond 4500 voor Christus. De houten ploeg rond 3000 voor Christus. Het staat in twee mooie boeken van Reader's Digest.
Het eerste deel van Grootse ontdekkingen, Baanbrekende uitvindingen gaat van 700.000 tot 1200 v.C. en heet Ontdekkingen van het eerste uur. Het tweede deel gaat over de periode 1200 v.C - 1000 Van ijzertijd tot Middeleeuwen. De twee samen kosten 29,90. Het is heerlijk door de geschiedenis flapperen op godverloren momenten.
 
* Een heel goed uitgewerkt en rijkelijk geïllustreerd boek is Het ware verhaal van De kever - hoe Hitler het ontwerp van een joods genie confisceerde (Veen Magazines). De auteur heeft echt zijn best gedaan om het hele verhaal te vertellen over de meest populaire auto ooit. Misschien moet er ook zo'n boek gemaakt worden over de platgedrukte Volkswagen Kever, de Porsche!
 
* In De 10 flirtgeboden (Kosmos) leggen trainers Angelique van 't Riet en Paul Smit uit hoe je zakelijk moet flirten. Of hoe je moet flirten om goed zaken te doen. Het staat vol gouden regels, zoals, "je moet niet zeggen wat je weet, je moet weten wat je zegt". Geeuw.
 
* Nogal wat vrouwen weten hoe mannen in elkaar zitten. Het zijn vrouwen die kunnen kiezen tussen gelijk willen hebben of gelukkig zijn. Gigi Sage en Birgit Engel leggen het allemaal uit in Hallo Tarzan Hoe word je een mannenfluisteraar (Lannoo). Kort samengevat: dik gelul.
 
* Ja, ik heb al een en ander verzameld in mijn leven. En gelukkig ook al veel weg gedaan. Dat stapt heel wat lichter in de sneeuw. Heel veelzeggend is het boek Hebben is houden Wat iedere verzamelaar en boekenliefhebber over zichzelf moet weten (Aspekt, 21,95) van Jaco Beverling. De auteur heeft vooral belangstelling voor boekenverzamelaars. Daar zit ook een flink stel rare snuiters bij. Zo is er iemand die alleen maar vervelende boeken verzameld. Interessant. Hij deelt de verzamelaars in verschillende types in. Pijnlijk.
 
* Schrijver Colin Beavan uit New York is met vrouw en kind is een jaar gaan leven zonder televisie, taxi's, wegwerpluiers, elektriciteit en zo. Hij brengt verslag uit in No Impact Man (Spectrum, 19,95). Zelden is een titel zo goed gekozen.
 
1 juni 2010
 
Patrick Van Gompel
 
Reageren?
Graag!
patrick.vangompel@telenet.be