Eliette Abécassis, Mijn vader

Het sobere boek van niet meer dan 110 blz. lag me al sinds 2003 aan te kijken. Ik heb het tientallen keren verlegd. op alle mogelijk hoeken van de tafel, van mijn bureau, van het salontafeltje. En dan lag het weer op de trap tussen het salontafeltje en mijn bureau op zolder. Ik kwam het overal tegen. Mijn vader.  Ik kwam hem overal tegen.

Op de cover staat de rug van een chassidische jood die naar de zee kijkt. De man staat tussen de reling en een lege zitbank, vermoedelijk met een gebedenboek in de hand. Of toch zeker een boek. In de verte een zandbank en een paar mensen. Denk ik. Mijn vader.

Ik heb niets met die foto. Ik heb alleen iets met de titel.

Eliette Abécassis (1969) studeerde filosofie aan de universiteit van Rouen, die stad met de kleurige Notre Dame van schilder Claude Monet.

Een vrouw vertelt over het verlies van haar vader, een strengorthodoxe jood. Hij heeft een boekenwinkel maar daar kan hij  amper van leven, maar hij is gelukkig, hij zit alle dagen met zijn hoofd in de boeken. Gelukkig? Dat lijkt alleen maar zo.

De vrouw vertelt, doorheen verschillende fases van haar leven, hoe zeer ze verknocht is aan haar vader. Sterker nog, ze laat verscheidene mannen staan omdat haar vader belangrijker is. Ziekelijk. Ze geraakt nooit los van haar vader.

En plots duikt er een broer op, een onbekende broer. Een broer van een andere moeder. Daar heeft vader nooit iets over gezegd. De zoektocht van de broer en de zus naar hun verleden is pijnlijk, bijzonder tragisch. Het gaat niet om uitroeiingkampen in de oorlog of zo, het gaat om een ander verzwegen verleden. Over onmogelijke liefdes en blijkbaar ook over het koppig verzwijgen van vreselijke geheimen die kinderen of familieleden toch zouden moeten vernemen.  Pijnlijk allemaal, zeer pijnlijk, en subliem geschreven. Ook een godsdienst kan blijkbaar geestelijke vermogens op slot draaien.

Een geweldig verhaal, een geweldig boek, zo’n boek dat je je vrienden aanraadt om zeker te lezen: Eliette Abécassis, Mijn vader, Anthos/Manteau.

 

Patrick Van Gompel

 

6 september 2010