Een ode aan Piet Pienter en Bert Bibber

De stokoude Pom tekent geen Piet Pienters en Bert Bibbers meer.  Het laatste album verscheen in 1995. Maar tekenaar Tom Bouden had heimwee en tekende en schreef zelf een soort ode aan Pom, met zijn toestemming overigens. Avontuur in de 21 ste eeuw werd een mooie pastiche met Boudens eigen figuren Boelie en Kroepie Boemboem die mogen meespelen in een avontuur van Piet Pienter en Bert Bibber.

Het verhaal komt er op neer dat een of andere zieke professor allerlei meubels laat verdwijnen. Bij meestal bejaarde stripfiguren, zo blijkt. En -dat maakt het helemaal mooi- Bouden heeft een hele reeks tekenaars zo ver kunnen krijgen dat ze hun eigen striphelden in het verhaal verwerken.

Marc Verhaegen, Steve Van Bael, Willy Linthout, Kim, Michael Vincent, Steven Dupré, Wim Swerts, Marc Legendre, Jean-Pol, Martin Lodewijk, Dirk Stallaert, Luc Cromheecke, Charel Cambré en Hec Leemans werkten graag mee en maakten er mee een fijn verhaal van.

Gewoonlijk trek ik een lip op als auteurs het stof van oude boeken blazen maar Bouden en Luderei hebben de sfeer van de geestige Pomverhalen wonderwel goed te pakken. Zelfs in die mate dat er volgens mij nog altijd mogelijkheden zijn voor een klassieke Vlaamse reeks, als die maar grappig genoeg is. Dit verhaal zit goed in elkaar. Fijne humor ook wanneer bijvoorbeeld iemand zegt:" Beste dames en heren en tussenvormen..."
Die ga ik nog eens gebruiken bij een speech!

Nu ja, goed, een teletijdmachine brengt onze helden naar 2099, dat kennen we wel, maar het is wél fraai gedaan. Die toekomst ziet er trouwens ook heel Atoomstijlachtig uit. Ook dat mag. Een uitgave in zwart-wit is pure nostalgie natuurlijk maar ik betwijfel of dat jonge mensen nog aanspreekt. Maar goed.
Dit zijn zo van die verhalen die men van een tekenaar onthoudt. De moeite dus.

Nog dit: het is helikopter en niet helicopter, het is lab en niet labo. En -in het voorwoord- is het Toms verhaal en niet Tom's verhaal.
 
25 maart 2010
 
Beoordeling: ***
Info: Tom Bouden mmv Luderei, Avontuur in de 21ste eeuw, Boelie en Kroepie Boemboem, featuring Piet Pienter en Bert Bibber, Uitgeverij Nouga, 6,95 €.