Buitenlandse romans

En boekenland blijft maar produceren. Kies maar uit dit stapeltje boeiende romans.

* Aharon Appelfeld kan zeer warm schrijven over de tweede wereldoorlog en het noodlot van de joden. Hij zegt veel met weinig woorden. In Bloemen der duisternis (Anthos) moet een jongetje onderduiken bij een vriendin van zijn moeder. Maar die vriendin ontvangt mannen. Het jongetje leert het leven kennen. Appelfeld overstijgt altijd het banale. Zijn boeken zijn klassiekers in de Israëlische literatuur.
 
* Tara Heavy liet haar job als advocaat in Londen staan om in Ierland bestsellerauteur te worden. In De Ierse tuin (De Boekerij) vraagt Aoife enkele andere mensen om een tuin te onderhouden. Een reeks zonderlinge figuren passeren de revue. Groen in je hoofd, ontspan je spieren.
 
 * De thuiskomst van Jossel Wassermann (Anthos)  van Edgar Hilsenrath  -van De nazi en de kapper-  is roman over het vooroorlogse jodendom. Dit boek uit 1992 is een klassieker in de Duitse literatuur. Het is nu opnieuw vertaald.
 
* Schrijver Nick Hornby krijgt altijd goede kritieken. In zijn nieuwe roman Juliet, Naakt (Atlas) schrijft hij fris van de lever over obsessies voor muziek, de eenzaamheid van mensen en de omgang tussen mensen.
 
* Ik weet niet wat ik moet denken van De geachten roman in brieven (Thomas Rap, 14,90) van Tim Foncke. Sommige flarden zijn geestig en vrolijk, andere paragrafen zijn oersaai. Ik heb het einde niet gehaald.
 
* Het spijt me zo (The House of Books, 17,90) is de in Amerika zeer goed ontvangen debuutroman van Elizabeth Kelly. Een Iers familie-epos met heel tegengestelde karakters en politieke opvattingen.
 
* De wensmaker (Anthos) van Ali Sethi is een brede roman over drie generaties van een Pakistaanse familie. Natuurlijk is Pakistan een uitdagend decor waar modern, eigentijds leven niet vanzelfsprekend is.
 
* Claudia Pinero is in Argentinië een bekendheid. Met De weduwen van de donderdag schreef ze in 2005 een haarscherp portret van de Argentijnse samenleving. Ze beschrijft de tegenstellingen tussen rijk en arm in de jaren 90. Op donderdagavond komen de welgestelde mannen altijd samen om hun welstand te vieren, hun vrouwen blijven op donderdag alleen, vandaar de titel. Nobelprijswinnaar José Saramago vindt het een geweldig boek.
 
16 maart 2010