Boeiende herdrukken

Het is een droom voor velen: toch ooit eens lezen wat je gelezen moet hebben. Enkele herdrukken Nederlandstalige literatuur.

* Nee, in het Klein Seminarie van Hoogstraten stond Gangreen van Jef Geeraerts niet op de lijst van de verplichte lectuur. Dàt zagen de pastoors niét zitten, hoewel ze 's nachts graag rondliepen op de slaapzalen, in het zwart, in het donker. En omdat het dus niet mocht, hebben veel stoute kinderen Gangreen wél gelezen. Gelukkig maar. De Gangreen-cyclus van Geeraerts verschijnt nu bij Meulenhoff / Manteau (19,95) in één mooie band: Black Venus (1967), De goede moordernaar (1972), Het teken van de hond (1975), Het zevende zegel (1977). De schandaalboeken dus lekker bij elkaar, niet met een blote zwarte madam op de cover maar wel met een perfecte foto van Geeraerts van meester-portret-fotograaf Stephan Vanfleteren.
 
* De verwondering van Hugo Claus (1929-2008) verscheen in 1962. De Bezige Bij 19,90) brengt het boek opnieuw op de markt. Claus vond dit werk zijn eerste echte boek omdat het schrijven zo lastig was. De verwondering gaat over een leraar die zich laat meeslepen door oud-nazi's en in een psychiatrische inrichting belandt.
 
* Nathan Sid (Augustus) is een dun boekje met jeugdherinneringen van Adriaan Van Dis. Het verscheen in 1983 en is nu heel lief heruitgegeven, bijgewerkt, met wat foto's. Nog niets van Van Dis gelezen? In Afrika en Casablanca zijn heel goed maar natuurlijk moet je meteen grijpen naar Indische duinen, zijn bekendste boek.
 
 
19 april 2010