Bob Van Laerhoven: Terug naar Hiroshima

06/04/2010 - 12:02

Ex-laureaat van de Hercule Poirot Prijs Bob Van Laerhoven heeft een nieuwe misdaadroman klaar: Terug naar Hiroshima. Het is zijn dertigste boek en daarom wil hij wat lawaai maken in internetland. Bij deze zijn brief en zijn filmpje.

Genki de, dokusha!
Genki de, dokusha betekent  Goedendag, lezer.

Twee jaar geleden, toen ik startte met de research voor mijn nieuwe roman Terug naar Hiroshima, wist ik uiteraard ook niet hoe “goedendag, lezer” in het Japans klonk.
Door het schrijven van deze gelaagde literaire misdaadroman heb ik veel geleerd . Ik hoop dat u dat in het boek kunt zien doorschemeren.
Ik heb gekozen voor een veelvertakt thema waarin zowel de excessen van de Japanse cultuur aan bod komen, evenals het oorlogsverleden van het land en een economische crisis die erg lijkt op degene die nu woedt.
Hiroshima is een naam die voor altijd in ons collectieve onderbewuste gebrand staat als een symbool van opperste vernietiging.
Daarom heb ik  de roman in 1995 in deze stad  doen afspelen, net toen Japan een zware economische crisis doormaakte die vergelijkbaar is met de wereldwijde crisis nu.

Little Boy, de eerste atoombom die ooit boven een stad werd afgeworpen, speelt  eveneens een belangrijke en sinistere rol in het verhaal.
Het resultaat is een mysterieuze, grimmige misdaadroman met een duistere en exotische sfeer  die tegelijkertijd  herkenbaar is omdat hij tast naar menselijke tegenstrijdigheden die ons onvoorspelbaar, gevaarlijk en beklagenswaardig maken.

Omdat het mijn 30ste boek is – jubileum! -, besloot  uitgeverij Houtekiet er een internettrailer voor te maken.
Op www.youtube.com/bobvanlaerhoven1 kan u het promotiefilmpje bekijken. Klik op de link, eenvoudiger kan niet.
Vergeet ook niet het geluid aan te zetten.

www.bobvanlaerhoven.be
Bob Van Laerhoven

6 april 2010

Ontdek meer over Archief