België Vakantieland

Ik weet het al lang: België is uitgevonden voor journalisten. Niet te geloven wat er allemaal te beleven valt in het land van Brussel, Halle, Vilvoorde, Merckx en Clijsters-Henin. Ik heb het voorrecht om al jarenlang door mijn eigen land te mogen racen en ik geniet er nog alle dagen van. Ook op dagen dat ik niet moet werken. Een paar boeken om je uit het huis uit te krijgen.

* Van alle provincies hou ik het meest van Limburg. Dat is logisch. De vriendelijkste mensen wonen in Limburg en die leven daar ook wat trager. Waarmee ik wil zeggen: ze nemen de tijd voor mensen. Het boek Limburg in de reeks van de Erfgoedbibliotheek van de Belgische gemeenten (Lannoo/Dexia) maakt dat nog maar eens duidelijk. Tussen de fietsknooppunten en de bloesemroutes valt er echt veel te zien, je moet je ogen open houden en op tijd stoppen. Dit boek vertelt de dingen die een mens wil weten.
 
* Mysterieus Vlaanderen 60 spannende bestemmingen met een verhaal  Met trips en doe-tips voor ontdekkers (Davidsfonds) laat je alle hoeken van Vlaanderen zien. Heksen, rovers, smokkelaars, forten, kastelen, landschappen, verhalen, legendes, sagen. Met verblijfadressen. Om eens iets anders te zoeken en te doen.
 
* De Capitool Reisgids ANTWERPEN Mechelen, Lier, Antwerpse Kempen & Scheldeland (Van Reemst uitgeverij, 24,90) brengt de gewone toeristische informatie met veel foto's. De informatie is klassiek en vergeet wel eens hedendaagse ontwikkelingen.  Eén voorbeeld: over Turnhout geen letter over de de relatie met de stripwereld die er al 30 jaar bestaat.
 
* Historicus Jan Yperman beschreef De Westhoek Verrassend veelzijdig Frans- en West-Vlaanderen (Davidsfonds). Een boek naar mijn hart: heel klassiek opgebouwd, heel gaaf fotowerk, heldere kaartjes en gedegen informatie. Uitnodigend.
 
* In Voeren buiten de lijntjes De Euregio tussen Maastricht, Luik en Aken (Davidsfonds) maakt Tineke Zwijgers een portret van een gebied dat we bekijken alsof er geen grenzen zijn. We kennen de Voerstreek en de drie steden wel maar wat daar tussen ligt, laten we achteloos links liggen. Dit boek heeft voor alles aandacht.
 
* En nog twee handige boek over Brussel: een Marco Polo gids Brussel (Van Reemst) met stadsplattegrond en Insider tips en dan ook nog 200 plekken die je Brussel écht gezien moet hebben (Lannoo, 9,95). Verzorgd boek, puike foto's, pure, noodzakelijke informatie. 200 plekken lijkt wat overdreven, maar toch. Kiezen doet altijd een beetje zeer.
 
* In de reeks 20 x (Lannoo) heeft de redactie van de uitgeverij nog twee boeken bij elkaar geknipt: Logeren & genieten aan de Belgische kunst en Logeren, fietsen & proeven van het Vlaamse platteland. (15,95)  De boeken zijn een inspiratiebron om de bekende paden te verlaten. En je moet niet overal hoeve-ijs eten natuurlijk.
 
* Een Marco Polo zakgidsje over Antwerpen, Brugge en Gent. Het is informatie uit de losse pols. Laat je niet vangen met dit soort reisgidsen: ze beloven vanalles en stellen eigenlijk niets voor.
 
* Voor flinke stappers heeft Roularta Books drie boeken uit om u tegen te zeggen: De Gaumerout, Op stap in de Ardennen, De Transardense route. De boeken verzamelen ferme dagtochten, meerdaagse tochten zelfs en allerlei luswandelingen. De boeken hebben een ouderwetse layout en ze zijn handig om dikke muggen dood te kloppen. De teksten zijn van Afrikaans hardhout en de kans is klein dat er ergens een detail vergeten is. Maar flinke stappers hebben karakter en voor die mensen zijn deze boeken dan ook bedoeld. Zeg niet dat je niet weet waar je moeten geen wandelen in de Ardennen. Deze drie stronken vertellen het helemaal. De auteurs hebben ook veel aandacht voor architectuur onderweg én de Ardense keuken.
 
3 mei 2010