Bier in België

30/12/2009 - 11:56

België Bierland. Wat een luxe. Het zijn van die dagen om eens even lekker stil te zitten bij een glas. Met enkele boeken weet je wat je drinkt, en daarbij eet.

* 100 x proeven van straffe streekbieren (Lannoo) van Bruno Loockx en Sofie Vanrafelgem geeft een toch nog verbazingwekkend overzicht van onze brouwkunst. Niet te geloven, van 80 procent van die bieren heb ik nog nooit van mijn geleven gehoord. Schande voor een Belg. Had ik het boek maar bij de hand gehad op mijn fietstochten. Dan had ik in Borgloon de Kuttenkovense Trippel echt niet laten staan. Bij de bier- en cafébeschrijvingen staat ook nog wat toeristische informatie. Zalig.

 
* 13 Belgische brouwerijfamilies hebben zich verenigd in Belgian Family Brewers. Bierkenner Jef Van Den Steen beschreef ze. En kok Stefaan Couttenye ('t Hommelhof, Watou) stelde originele bierrecepten samen. Belgian Family Brewers Traditie Passie Creativiteit (Davidsfonds) is een heel keurig boek. Knap fotowerk. Achteraan ook een interessant lijstje van welke bieren bij welke bereidingen passen.

 
* Mmm. Geef mij maar die Wilde eend met sinaasappel en Ename Tripel. Het boek Bier op het menu (Lannoo, Vitaya) van biersommelier Ben Vinken is  echt heel goed, met heel veel variatie op een bestaand thema. De foto's van Joris Luyten zijn opmerkelijk sterk. Jammer dat alle bieren gefotografeerd zijn in een Belgian Beer Sommelierglas en niet in hun eigen glas. Ik snap die neutraliteit wel, maar toch. Een Duvel drink en presenteer je in een Duvelglas. Elk bier zijn eigen glas, dat snapt elke Belg en hier en daar een Nederlander. Maar goed. Het doet niets af aan de uitstekende kwaliteit van dit boek.

29 december 2009