Parijs

 

Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, is een echte wereldstad die jaarlijks meer dan 30 miljoen toeristen tot een citytrip weet te verleiden. De stad heeft heel wat te bieden aan liefhebbers van kunst en mode, maar ze staat ook bekend als één van de meest romantische bestemmingen ter wereld. Maar het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn. Want in Parijs zijn ook oplichters actief die het gemunt hebben op het geld van toeristen. 

Erg bekend in het straatbeeld zijn gokspelletjes met schijfjes. Het principe is simpel: de spelleider schudt drie schijfjes door elkaar. Op de onderkant van één schijfje is een witte bol aangebracht. De speler moet raden waar de witte bol zich bevindt en kan op die manier zijn inzet verdubbelen… Het lijkt eenvoudig. Voortdurend zie je dan ook mensen flink wat centen verdienen met dit spel. Maar schijn bedriegt, want al deze mensen spelen onder één hoedje. Samen met de deler proberen ze je te overtuigen van je winstkansen. Maar wanneer je je laat verleiden om mee te spelen, toont de deler zich plots héél vingervlug. En zelfs wanneer je juist raadt, verhinderen ze allemaal samen dat je je winst kan opstrijken. De sfeer kan dan ook al snel erg agressief worden. Het lijkt dus alsof je hier snel wat euro’s kan verdienen, maar het tegendeel is waar: heel wat toeristen zijn met dit “onschuldige” gokspel al heel wat geld verloren. Je blijft dus maar beter ver weg van deze georganiseerde bendes en hun gokspelletjes.

Parijs is een stad vol indrukwekkende musea, waaronder het Louvre. Daarnaast is er nog de kunstenaarswijk Montmartre die bijdraagt aan de reputatie van Parijs als kunststad. In de galerijtjes van Montmartre kopen heel wat toeristen graag een schilderij met daarop een iconisch beeld van de stad Parijs. In bepaalde galerijen doen de verkopers er ook alles aan om je te doen geloven dat het om authentieke, unieke kunstwerken gaat, geschilderd door plaatselijke kunstenaars. Ze vertellen je soms zelfs het aangrijpende levensverhaal van zo’n kunstenaar… Maar wat blijkt? Die kunstenaars blijken in bepaalde gevallen zelfs niet te bestaan! De prijzen die de handelaars vragen voor deze werken variëren tussen de tientallen en der honderden euro’s. Je kan hier dus flink wat geld neertellen voor een werk dat aan de lopende band geproduceerd wordt, bijvoorbeeld in China. Weet dus goed wat je koopt! En als je een authentiek schilderij op de kop wil tikken, vraag je best naar een bijhorend certificaat.  

In Parijs lopen er heel wat verkopers rond die je snel iets aansmeren dat je eigenlijk helemaal niet wil. Zo zijn er de verkopers van armbandjes aan de voet van de Sacré-Cœur basiliek. Zodra je in hun buurt komt, grijpen ze je arm vast en beginnen ze ongevraagd een armbandje rond je pols te vlechten. Ze vragen daar al snel 10 euro per stuk voor, een zwaar overdreven bedrag… Afpingelen lukt wel, maar het is toch vervelend. Ze smeren je iets aan waar je echt niet om gevraagd hebt. Ook schilders in Montmartre kunnen je soms te snel af zijn. Ze beginnen je te schilderen zonder dat je goed en wel weet wat je overkomt. En het bedrag dat ze dan van je vragen is meestal aan de hoge kant… Maak dus goede prijsafspraken op voorhand als je me een tekening van jezelf naar huis wil.

In de buurt van toeristische trekpleisters tref je vaak meisjes die rondgaan met een petitie. Ze vragen je handtekening om een goed doel te steunen… En wanneer je die hebt gegeven, komt de volgende vraag: of je a.u.b. een paar euro kan schenken? Een goed doel steunen is iets moois, alleen gaat het hier in heel wat gevallen om echt bedrog. Het geld gaat helemaal niet naar een goed doel maar deze georganiseerde groepen houden het gewoon zelf…  Deze meisjes maken dus gebruik van je goed hart om je met leugens geld afhandig te maken… Denk dus gerust twee keer na voor je je portefeuille boven haalt.