Havana

Cuba is één van de bekendste eilanden in de Caraïben. De communistische republiek hield jarenlang de grenzen gesloten voor het massatoerisme, maar daar kwam ruim 20 jaar geleden verandering in en ondertussen strijken elk jaar 3 miljoen toeristen op het eiland neer. De helft daarvan bezoekt de hoofdstad Havana. Ongeveer elke toerist komt in Havana wel eens in aanraking met Cubanen die zonder verpinken op een illegale manier een graantje willen meepikken van het toeristische succesverhaal. Axel Daeseleire verkent de stad en confronteert de oplichters met hun praktijken in de vierde aflevering van Axel Opgelicht op maandag 26 september 2016. 

Cuba is bij uitstek het land waar heel lekkere en dure sigaren gemaakt en verkocht worden, zoals bijvoorbeeld de Cohiba. Oplichters slaan daar maar wat graag munt uit door valse sigaren te verkopen. Axel trekt de straat op om hun werkwijze te achterhalen, maar komt er al snel achter dat er niet enkel sigaren worden verhandeld … 

Toeristen boeken ook vaak een ‘casa particular’, een soort van chambre d'hôtes, om hun vakantie in door te brengen, maar oplichters liggen op de loer en op je kamer geraken blijkt vaak geen sinecure. Nogal wat vakantiegangers worden op straat aangesproken door jonge Cubaanse ouders met een miserabel verhaal. Ze nemen je mee naar de dichtstbijzijnde winkel en vragen om voor hen melkpoeder te kopen. Op het eerste zicht lijkt er geen vuiltje aan de lucht, maar nadat je vertrokken bent, brengen ze het melkpoeder gewoon weer terug naar de winkel. En ook verdoken prostitutie en de typische barscams zijn nooit ver weg. Zo krijg je al snel peperdure rekeningen gepresenteerd na een paar schijnbaar onschuldige drankjes met enkele mooie dames.