Boedapest

Boedapest, de Koningin van de Donau, is niet alleen het bruisend hart van Hongarije, maar ook één van de mooiste steden van Europa. Gezellige koffiehuizen, rijke architectuur en UNESCO werelderfgoed wisselen elkaar af. Dat maakt van Boedapest een zeer hotte bestemming voor citytrippers. Maar er, zoals in iedere stad, ook mensen die het slecht met je voor hebben… 

In Boedapest lopen veel mannen bijvoorbeeld in de two girl bar scam. Twee dames leggen op straat (vooral op de Vaci Utca) contact met buitenlandse mannen. Ze doen alsof ze zelf toeristen zijn en inviteren hun slachtoffers mee naar een bar. Eens ze in bar zijn bestellen ze snel erg veel en vooral prijzige drankjes. Ze drinken die drank zelfs niet op, want ze spugen die meestal stiekem via een rietje uit in een leeg blikje energiedrink. En dan volgt de rekening. En die is altijd hoog! Er zijn zelfs mannen die een rekening van meer dan 1000 euro gepresenteerd krijgen. De bedragen kloppen, want ze staan op de prijskaart… De dames weigeren een bijdrage te leveren. Daar sta je dan als toerist… Je kan niet anders dan betalen. Als je niet genoeg geld bij hebt, word je naar een bankautomaat begeleid, desnoods door een potige buitenwipper… 

Pas dus goed op wanneer twee dames je aanspreken op straat in Boedapest. Het zou wel eens een duur avondje uit kunnen worden! 

Wanneer je in Boedapest slachtoffer wordt van deze of een andere oplichting kan je terecht op een speciaal noodnummer: 438-8080. Hier kan je informatie krijgen over hoe je eventueel een klacht kan indienen of waar je het dichtstbijzijnde politiekantoor kan vinden. 

De Taxichauffeurs in Boedapest hebben bij heel wat toeristen al voor frustraties gezorgd. De overheid is er daarom met de grove borstel door gegaan. Tegenwoordig vind je enkel nog gele taxi’s met een licentie in de Hongaarse hoofdstad. Dat betekent helaas niet dat je als toerist altijd correct behandeld wordt. Sommige chauffeurs zetten gewoon hun meter niet op en dan is het gissen hoeveel je uiteindelijk zal betalen. Maar andere chauffeurs in Boedapest hebben pas écht een vernuftige manier om toeristen op te lichten: ze hebben verborgen knopjes in hun taxi om de meter extra de hoogte in te jagen. 

Om te vermijden dat je bij een malafide taxichauffeur terechtkomt moet je er gewoon over waken dat je altijd een taxi neemt waar een duidelijk logo van een taximaatschappij opstaat. De andere gele taxi’s worden bestuurd door chauffeurs die voor eigen rekening rijden. Zij nemen het vaak wat minder nauw met de regels en bezorgen toeristen dan ook wel eens een onaangename verrassing. Mocht je toch zo’n taxi (moeten) nemen: maak dan zeker op voorhand héél duidelijke afspraken over de prijs. 

In Boedapest is de kans groot dat je als toerist wordt aangesproken om een smartphone te kopen op straat. De verkopers vertellen je dat ze dringend geld nodig hebben en vertellen soms zelfs een emotioneel verhaal om je dat te doen geloven… Het lijkt een buitenkans, want je kan van hen voor een fractie van de prijs het laatste nieuwe model krijgen… 

Maar dit is wel degelijk te mooi om waar te zijn. De telefoons lijken dan wel echt, maar ze zijn het niet. Het zijn goedkope namaakmodellen en dat merk je al snel wanneer je ze gaat gebruiken. 

En je geld terugvragen is bij deze jongens geen optie. Een smartphone kopen op straat, is ook in Boedapest dus geen goed idee.