Bangkok

 

Bangkok is de hoofdstad van Thailand. Deze metropool in Zuid-Oost-Azië wordt jaarlijks bezocht door meer dan 20 miljoen toeristen uit de hele wereld. De eeuwenoude tempels, de exotische markten, de heerlijke Thaise keuken, de hypermoderne shopping centers, de krioelende mensenmassa’s én het bruisende nachtleven: het is moeilijk om niét onder de indruk te zijn van deze fascinerende stad. Ook duizenden Vlamingen reizen elk jaar naar Bangkok. Voor velen van hen gaat er een hele nieuwe wereld open. Maar waar veel toeristen komen, liggen helaas ook oplichters op de loer. 

Bangkok is berucht om zijn bruisende nachtleven. In Patpong, de oudste rosse buurt van de stad, word je als toerist om de haverklap aangesproken door opdringerige mannetjes die je willen meelokken naar een bar waar een ‘ping pong show’ wordt opgevoerd. De menukaart die ze onder je neus duwen liegt er niet om: ‘pussy shoots ping pong ball’, ‘pussy eats razor blade’, ‘pussy shoots balloon’, ‘pussy uncorks bottle’… Welke nieuwsgierige toerist wil dit spektakel, waarbij naakte meisjes blijkbaar allerlei kunstjes met hun vagina uithalen, niet eens met eigen ogen aanschouwen? Vooral ook omdat de show gratis is: alleen de drankjes worden aangerekend, verzekeren de jongens met de menukaart. Tot je uiteindelijk in een groezelige bar terechtkomt, waar je na een onappetijtelijke show, een rekening voorgeschoteld krijgt die gemakkelijk kan oplopen tot een paar honderd euro. Van je oren maken heeft weinig zin: zolang je niet betaalt, laat het personeel je niet gaan. Als je geluk hebt, kom je er, na flink onderhandelen, vanaf met de helft van de prijs.

Veel toeristen die vanuit Bangkok naar de rest van Thailand willen reizen, nemen de trein - er lopen goede spoorverbindingen door het hele land. Maar bij het treinstation van Bangkok ligt een ander gevaar op de loer. Gewiekste oplichters houden achteloze toeristen tegen, nog voor ze een stap in het station hebben gezet. Ze vragen waar de reis naartoe gaat en beweren dan dat er die dag geen treinen naar die bestemming rijden of dat alle plaatsen in de trein volzet zijn. Maar toevallig (!) hebben zij nog enkele tickets op de kop kunnen tikken die ze graag – uiteraard tegen woekerprijzen – willen doorverkopen. Of ze nemen je graag mee naar een reisbureautje om de hoek waar je een ticket kunt kopen voor een bus die je naar je bestemming brengt. Uiteraard mag je deze oplichters niet zomaar geloven: ga eerst zelf aan het loket in het station horen of er nog treintickets beschikbaar zijn!

Toeristen in Bangkok worden ook vaak aangeklampt door oplichters die hen minderwaardige edelstenen willen verkopen. Het gaat dan vooral om typische Thaise blauwe saffieren. Deze scam zit heel ingenieus in elkaar. In de buurt van toeristische trekpleisters, zoals het Grand Palace, word je op straat aangesproken door een ‘behulpzame’ Thai die je vraagt waar je naartoe gaat. Als je zegt dat je het paleis wil bezoeken, beweert hij dat het paleis tijdelijk gesloten is, omdat de monniken aan het bidden zijn. Hij stelt je voor om ondertussen een ritje met een tuktuk (een gemotoriseerde Thaise riksja) te maken, langs een paar andere tempels en bezienswaardigheden. Veel goedgelovige toeristen gaan op dit aanbod in. Alles gaat goed, tot blijkt dat er tussen de verschillende (korte en oninteressante) tempelbezoekjes vooral veel halt wordt gehouden bij toeristische winkels. De laatste stopplaats is steevast een grote juwelenzaak, waar de verkopers je warm proberen te maken om tegen ‘spotprijzen’ edelstenen of juwelen te kopen. Veel toeristen laten zich vangen en kopen een ring of een edelsteen, die achteraf maar een fractie waard blijkt te zijn van wat ze betaald hebben.

Ook in Bangkok geldt wat bij ons iedereen weet (of zou moeten weten): als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo.