Zwarte soldaten

14/06/2011 - 10:56

Vergeven of vergeten. Eén letter maakt een groot verschil. Het debat over amnestie voor collaborateurs rijt oude wonden weer open. Want hoe ga je om met wie fout was in de oorlog? Even over de grens, in Nederland, wordt die vraag ook opnieuw gesteld, na de opmerkelijke documentaire ‘Zwarte Soldaten’. Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig toetraden tot de Duitse Waffen-SS: Tot nu kwamen ze nauwelijks in de openbaarheid. Maar documentairemaker Joost Seelen kreeg 6 fanatieke SS-ers voor de camera. Onverbloemd en confronterend vertellen ze over hun ‘foute’ keuze. Over het Oostfront, over de aantrekkingskracht van Hitler en het nationaalsocialisme.

“Ik had een ploertendoder en die had ik met een riempje zo lekker om mijn hand en dan konden ze hem niet afpakken. Dus dan kregen ze klappen op hun arm en dan konden ze hun arm niet meer optillen. En dan was het gauw gebeurd. En dan kregen ze een paar klappen met die ploertendoder in hun nek en dan gingen ze plat. Ja, want ja, die joden moesten er toch uit, hiero.”

Waar de één nog steeds overtuigd is van de juistheid van antisemitische en racistische opvattingen van het nationaalsocialisme, worstelt de ander met de keuzes die hij maakte:
 “Ik heb er aan meegeholpen. Ik zeg niet dat ik het wist. Want dat wist ik niet. Maar dat had ik maar wel moeten weten.”

Een atypische Telefacts 360, maar wel een die aan de ribben blijft kleven. Ontluisterend, onthullend en meer dan ooit relevant.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra