Veldslag na het voetbal

06/06/2011 - 15:02

“Ogenschijnlijk vriendelijke jongens veranderen in enkele minuten in agressieve vandalen. Dat blijf ik onvoorstelbaar vinden”. Commissaris Rudi Schellingen leidde de ordediensten na de beslissende voetbalmatch Genk-Standard. Honderden jongeren bekogelden de ordediensten in het centrum van Genk met stenen en flessen, twintig relschoppers werden opgepakt. De rellen kenmerken het moderne hooliganisme. Het voetbalgeweld is de laatste tijd geëvolueerd van supportersgeweld in het stadion, tot een ware stadsguerrilla in het centrum van de stad. Telefacts Crime liep enkele weken mee in het spoor van de ordediensten.

De voorbije weken was het voetbalgeweld bijna dagelijkse kost in de media. Er was het geweld na de strijd om de landstitel, maar er waren ook rellen na Belgie-Turkije, in Gent, en afgelopen zaterdag  nog in Borgerhout, na de wedstrijd Marokko-Algerije.

Voor de ordediensten zijn die wedstrijden een arbeidsintensieve en kostelijke bezigheid, tussen 30 en 50.000 euro per wedstrijd. De inzet van de politie werpt zijn vruchten : in en rond de stadions, daar is de laatste jaren nauwelijks nog sprake van supportersgeweld. De politie is getraind om om te gaan met de voetbalfans. “Er zijn altijd supporters die onze agenten proberen uit te dagen, maar de tolerantiegrens van de politie ligt heel hoog en dat moet zo blijven”, zegt peletonscommandant Jean-Paul Cannaert.

Maar de echte hooligans hebben hun actieterrein verlegd. Zij spreken af om met rivaliserende clans te gaan vechten op afgelegen plaatsen, ver van het streng bewaakte stadion. “Er is nooit iemand in de buurt die er niet wil zijn”, getuigt een hooligan van de beruchte harde kern van Lokeren. “En er zijn regels. Geen wapens, geen riemen, geen glazen, geen stokken. En iemand die neer gaat op de grond, daar blijf je vanaf.”
De politie schat het aantal echte hooligans in België op 300 à 400. Volgens de politie geldt voor hen maar één aanpak: de harde aanpak.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017
39min
Wo, 15/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra