Tuin in de kijker - Jacques Cleppe

De stadstuin van Jacques ligt verscholen in het hartje van Knesselare. Aan de voorgevel merk je dat er een tuin- en natuurliefhebber woont: vele bloemen en planten sieren de voorgevel. De zwaluwen vinden een thuis in de nestkastjes aan de dakrand.

In de woonkamer voel je de tuin al. De volledig ingesloten patio is de ideale rustplek voor Jacques: er is nergens inkijk, hij zit er volledig uit de wind en heeft doorheen zijn nieuw bijgebouw toch al zicht op de achterliggende tuin.

Het romantische terras is afgewerkt met een strakke natuurlijke vijver. Daarin vinden vele salamanders en kikkers hun gading. Achterin de tuin staat de kroon op het werk: een 150 jaar oude beuk met machtige stam en takken. Deze zorgt er voor dat Jacques geen inkijk heeft in zijn ommuurde stadstuin. 

In zijn stadstuin heeft Jacques de beperkingen van zon en schaduw op een natuurlijke manier opgevangen. De border die volop zon geniet, staat vol kleurrijke vaste planten zoals Nepeta faassenii (of kattekruid), Verbena bonariensis (of ijzerhard) en Salvia nemorosa (salie). Dieper in de tuin, waar de beuk voor veel schaduw zorgt, werkte Jacques met schaduwplanten en groenblijvende hagen. Door alle perken af te boorden met stapelmuurtjes ontstaat er geen wildgroei en blijft de tuin heel onderhoudsvriendelijk. Jacques tuin is een oase van groen te midden van het dorp.

Interesse in een bezoekje aan 't Heerenhuys? Jacques neemt deel aan de Open Tuindagen op 25 en 26 juni 2011. Voor meer info, mail naar jacques.cleppe@skynet.be.